‘Epaper wordt wegwerpartikel’

0
DELEN

Volgens Mathias Döpfner, directeur van Axel Springer AG, zal elektronisch papier binnen niet al te lange tijd nog goedkoper worden dan een gedrukte krant. De baas van Europa’s grootste krantenuitgever, met titels als Bild en Die Welt, zei dit op een vakbeurs voor online marketing.

‘Tablets en smartphones zijn de kranten en tijdschriften van de toekomst,’ stelde Döpfner. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat de uitgeverij zal stoppen met het drukken van kranten. Die zullen dan verdrongen worden door hun digitale variant. ‘Al in vijf jaar kan epaper goedkoper zijn dan de druk van een enkele krantenuitgave.’ Nu al kost de chip voor de aansturing van elektronisch papier slechts twee cent. Met nog verdere kostendalingen zal digitaal krantenpapier volgens Döpfner een wegwerpartikel worden.

Axel Springer AG zet nu vooral in op de iPad. De applicatie voor Die Welt staat op meer dan de helft van de Duitse iPads en het aantal betalende klanten is ‘boven verwachting’. Dat opent nieuwe wegen naar de lezers. ‘Met gedrukte kranten konden uitgevers hun lezers slechts eenmaal per dag bereiken, mensen hebben nu ieder moment van de dag toegang tot digitale produkten.’

Döpfner sprak zich ook uit tegen de cultuur van ‘gratis content’ die er op internet heerst. Uitgevers hebben de fout gemaakt alles gratis aan te bieden. Het is volgens hem echter noodzakelijk dat zowel inkomsten uit reclame als inkomsten uit abonnees blijven bestaan, omdat er dan pas ‘echte vrijheid van informatie’ kan bestaan.

(Via: Heise.de)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER