Kindle 2 handson review: contrast kan beter

0

Vandaag kregen we de Kindle 2, stevig verpakt, binnen. Bijgeleverd een Amerikaanse stekker waarmee je de ereader niet kunt opladen. Gelukkig kun je de stekker eraf halen en de ereader ook aan je PC opladen met het USB-stekkertje dat dan tevoorschijn komt.

De eerste ervaringen
Draadloos wilde ik via het menu een ebook binnenhalen, maar dat ging niet. “Kindle is unable to connect at this time. Please try again later.”, terwijl wireless toch aan staat. Blijkt dat ik onze Kindle 2 nog moet registreren via de Settings.

Bij het registreren van de Kindle op onze username, loopt het apparaat vast. De eerste harde reset hebben we al te pakken. Gelukkig lukt het de tweede keer wel. Opnieuw proberen of we nu kunnen shoppen en dat lukt wel. Overigens is The Lost Symbol de eerste zoektocht die we starten: no go. Hij verschijnt niet in het scherm, dat hadden we eigenlijk al wel een beetje verwacht.

We proberen een sample van Stephenie Meyer’s Eclipse. Het eerste hoofdstuk van een ebook wordt gratis aangeboden via de Kindle Store. Het ebook moet binnen enkele minuten draadloos afgeleverd worden. Binnen 60 seconden is het voorproefje gedownload naar de ereader.

Notities maken kun je door via het menu te kiezen voor “Add a Note or Highlight”. Vervolgens zet je de cursor naar waar je wil beginnen met je highlight of waar je je notitie wil maken. Daarna klik je op de “muis” en beweeg je hem naar tot waar je wil highlighten of je begint met typen om een aantekening te maken. Je aantekeningen roep je weer op door via de “menu”-knop te kiezen voor “My Notes & Marks”. Je kunt ze heel makkelijk weer verwijderen door op de “Del”-knop van het toetsenbord te drukken. Door dubbelklikken op de “muis” voeg je een bookmark toe. Door je cursor bij een woord neer te zetten en even te wachten, roep je de woordenboekfunctie op. Met de “enter”-knop roep je het hele lemma op.

Toen ik terugging naar het hoofdmenu met de “home”-knop, kreeg ik een nieuw menu item te zien: “My clippings”. Het blijkt dat iedere keer als je een aantekening maakt of iets highlight, dat er een uittrekseltje van gemaakt wordt. De datum waarop je de highlight maakt, wordt weergegeven bij je Clippings.

Leeservaring
De Kindle is uitgerust met een eInk scherm. Dit is prettig voor de ogen, hoewel het contrast wel wat scherper had gekund. De achtergrond is niet echt wit, eerder een heel licht grijs. De knoppen zijn echter heel soepel en het toetsenbord is klein en zit daardoor niet in de weg bij het lezen. Het apparaat is echter wel wat zwaar, ondanks dat het heel dun is. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de metalen behuizing aan de achterzijde. De breedte is prima voor iemand met kleine handen: zonder veel moeite kun je de ereader in een hand houden en bladeren met de andere hand. De ereader ververst erg snel. Het bladeren zal de leeservaring niet bijzonder ophouden, tenzij je een speedreader bent. Je kunt zowel met je linker- als met je rechterhand makkelijk vooruitbladeren in je ebook. De Kindle 2 heeft aan beide zijden een knopje daarvoor neergezet.

De tekst van het ebook wordt links uitgelijnd weergegeven. Dit is niet aan te passen. Lettergrootte en aantal woorden per zin (marges) wel. Er zijn 6 lettergroottes ingebouwd. De standaard instelling laat ook nog behoorlijke marges over.

Ook de mogelijkheid voor text-to-speech is aanwezig. Je kunt kiezen tussen een mannen- en een vrouwenstem. De snelheid van het voorleestempo kan ook aangepast worden. De geluidssterkte kan aangepast worden met de knopjes aan de zijkant.

Een klik op de spatiebalk tovert de zoekfunctie tevoorschijn. Binnen het ebook kun je nu naar woorden zoeken. Het sluiten van de zoekfunctie is even zoeken, maar door op de “back”-knop te drukken, sluit het venster zich weer en kun je verder lezen.

Menu experimental
In het menu “Experimental” vinden we een basic Webbrowser. Zouden we dan toch gebruik mogen maken van de webbrowser van Amazon als niet-Amerikaan? We krijgen een lijst met voorgeladen bookmarks te zien. Klikken op de bookmark Wikipedia levert de voorpagina op: geen plaatjes en een rommeltje in de tekst. Maar browsen naar AllRecipes geeft de melding te zien dat webbrowsen toch niet mag.

Conclusie
Het is even puzzelen, zeker doordat je eerst moet registreren voor je toegang krijgt tot het shoppen, maar daarna is er eigenlijk vrij weinig meer aan te merken op de Kindle 2. Het scherm leest prima, hoewel het contrast niet zo scherp is als bijvoorbeeld van de Cybook Opus. De knoppen werken lekker, zijn niet stroef en reageren soepel. Ook pagina verversen is redelijk snel. Het downloaden van een sample hoofdstuk van ebooks gaat ook vlot.

Een groot nadeel van de Kindle is dat je er geen (ePub) ebooks van bijvoorbeeld Bol.com op kunt lezen. Amazon heeft ervoor gekozen om de Kindle te voorzien van een eigen ebook formaat en een eigen beveiligingssysteem, welke helaas niet compatibel zijn met de ebook standaarden die in Nederland momenteel in zwang zijn. Je bent dus vooral gebonden aan de (meest Engelstalige) ebooks die Amazon.com aanbiedt.

Je kunt wel onbeveiligde Mobipocket ebooks openen op de Kindle. Er zijn op het internet talloze klassiekers te vinden in dit formaat die je gratis kunt downloaden. Maar modern werk zul je niet aantreffen.

Wat betreft de internetconnectiviteit, ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het websurfen op de ereader niet mis: daar heb ik andere apparaten voor.

Vorig artikelOLED kleurenscherm ereader van Sony
Volgend artikelEreaders doen het goed tegen de recessie in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in