Google helpt bij digitalisering Dode Zee-rollen

0

De wereldberoemde Dode Zee-rollen zijn binnenkort volledig op internet in te zien. De organisatie die de rollen beheert, de Israel Antiquities Authority (IAA), heeft een contract gesloten met Google voor de digitalisering en openbaarmaking van de ongeveer 2000 jaar oude boekrollen.

De teksten werden in de jaren ’40 en ’50 bij toeval ontdekt in een grot in de buurt van de Dode Zee en zorgden voor veel opwinding. Het gaat om manuscripten en fragmenten van bijna elk Bijbelboek uit het Oude Testament en een aantal andere boeken die geen deel uitmaken van de officiële Bijbelse canon, zoals het Evangelie van Judas.

De rollen zullen met high-tech camera’s gefotografeerd worden en vervolgens door Google’s Israelische researchafdeling op internet geplaatst worden. Hierbij zal Google ook zorgen voor de koppeling met andere relevante teksten en bronnen en de doorzoekbaarheid van de manuscripten.

Volgens de IAA ontstaat hierdoor een unieke kans voor wetenschappers en het publiek om in contact te komen met de oude teksten en ze te bestuderen. Door de geavanceerde scantechniek wordt het bovendien mogelijk inmiddels verdwenen letters weer zichtbaar te maken. In totaal gaat het om zo’n 30.000 fragmenten, die voor het eerst sinds de jaren ’50 volledig gefotografeerd worden. De Dode Zee-rollen zijn van groot belang voor het onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van de Bijbel.

(Via: IAA.)

Vorig artikelGeruchten over nieuwe Nook van Barnes & Noble
Volgend artikel24symbols ontwikkelt Spotify voor ebooks
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in