Downloadverbod leidt tot Big Brother praktijken

0

Het voornemen tot het instellen van een downloadverbod houdt de gemoederen flink bezig. En terecht, want wetshandhavers zouden inzicht kunnen krijgen in je leesgedrag.

Geen wet zonder handhaving, en dus zou een downloadverbod leiden tot een forse inbreuk op de privacy. Het betekent dat er altijd iemand over je schouder meekijkt, als je iets downloadt. Zo krijgt de overheid of een andere toezichthoudende instantie ook inzicht in welke – al dan niet illegale – ebooks je leest.

In het geval van muziek kun je misschien je schouders ophalen over het feit dat een handhavende instantie weet dat je naar Jan Smit luistert of meer van klassieke muziek houdt. Maar voor ebooks is dat een ander verhaal.

Als je bijvoorbeeld een ebook leest over atoomsplitsing, ben je dan een terrorist die atoomwapens gaat maken?
Nee, naar alle waarschijnlijkheid ben je een natuurkundestudent of een scheikundestudent of een wetenschapper die uit interesse het onderwerp ter hand neemt. Maar deze student of wetenschapper zit er niet op te wachten dat de staat weet dat ze zo’n boek lezen.

Door zo’n verbod krijgen we Big Brother-achtige praktijken waarbij je niet alleen moet oppassen of je wel legaal aan het downloaden bent, maar ook of je wel door de staat goedgekeurde ebooks leest. Klinkt wel heel erg 1984.

Vorig artikelNRC ePaper: wat heb je over voor een abonnement?
Volgend artikelBringing Nothing To The Party

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in