Gepirate schrijfster Lucía Etxebarria stopt met schrijven

0

De Spaanse schrijfster Lucía Etxebarria die onderscheiden is met meerdere prijzen heeft besloten om voorlopig niet meer te schrijven. Deze beslissing heeft zij genomen omdat haar boeken illegaal gedownload worden. Volgens haar is de Spaanse regering te bang om illegaal downloaden tegen te gaan.

“Omdat ik vandaag heb ontdekt dat er van mijn boek meer illegale exemplaren zijn gedownload dan dat ik heb verkocht, maak ik officieel bekend dat ik voor een lange tijd geen boek zal uitgeven”, maakte de schrijfster bekend op haar Facebookpagina. Etxebarria vertelde tegen de Britse krant The Guardian dat Spaanse auteurs het moeilijk krijgen door online piraterij. Spanje staat namelijk na China en Rusland bovenaan in de lijst van de meeste illegale downloads per hoofd van de bevolking. Volgens de schrijfster durft de Spaanse regering niet op te treden tegen machtige partijen die verdienen aan piraterij.

Haar nieuwste boek El contenido del silencio die in oktober is uitgebracht is op het moment niet beschikbaar als ebook. Zij zegt hierover: “Wij hebben besloten om dit boek niet als ebook uit te geven omdat het dan te makkelijk is om gepiraat te worden.” Etxebarria overweegt nu om een andere baan te zoeken en om haar boeken, die vertaald zijn in twintig talen, slechts uit te geven in het Frans en het Duits. Omdat de wetgeving in Frankrijk en Duitsland betere bescherming biedt voor auteurs.

Lucía Etxebarria schrijft gedichten, romans en toneelstukken. Zij is onderscheidden met verschillende belangrijke Spaanse literatuurprijzen waaronder Premio Nadal en Premio Primavera. In Nederland worden haar boeken onder meer uitgegeven door Uitgeverij Arena, Uitgeverij Meulenhoff en Pockethuis. In Nederland zijn o.a. de volgende titels uitgebracht: Doodgewone liefdesgeschiedenis, Beatriz en de hemellichamen, Familieperikelen en Liefde, stress en andere curiositeiten.

De Spaanse schrijfster is niet de enige auteur die vindt dat ebooks illegaal downloaden stimuleren. In september van dit jaar werd bekend dat de Deense thrillerauteurs Leif Davidsen en Jussi Adler-Olsen weigeren hun nieuwe boeken als ebook uit te geven. Leif Davidsen vindt het gevaarlijk dat ebooks eenvoudig te kopiëren zijn. Adler-Olsen meent dat ebooks slecht zijn voor de uitgeefindustrie.

De Amerikaanse auteur Jeremy Robinson heeft een heel andere mening. Op een forum waar zijn ebook The Last Hunter illegaal werd aangeboden plaatste Robinson een reactie waarin hij aangaf dat hij zijn toestemming geeft voor de illegale download. Hij vertelt dat hij een voorstander is van ‘filesharing’ en dat daarom het ebook DRM-vrij is. Zijn enige verzoek is dat als de lezers het ebook waarderen zij een recensie schrijven op Amazon of Barnes & Noble.

(Via: The Guardian)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in