Amazon zet “wel DRM” optie op ebooks aan

0

Amazon heeft stilzwijgend de DRM-optie op haar DTP platform aangepast. De uitgever kan nu kiezen of hij wel of geen DRM op een ebook wil zetten. Voor de verandering had men daar geen controle over en werd een ebook van een onafhankelijke auteur of een uitgever zonder DRM aangeboden. Dit is de laatste nieuwe verandering in een reeks van aanpassingen die Amazon in de afgelopen week heeft doorgevoerd.

Het verhaal op internet is echter omgedraaid: Niemanlab, die de verandering als eerste opmerkte, ging ervan uit dat de optie om geen DRM te nemen nieuw was. Amazon zegt echter dat juist de optie om DRM toe te passen nieuw is. Vroeger moest een auteur die DRM op zijn ebook wilde, software downloaden om de beveiliging erop te zetten, nu kan hij met één klik aangeven of hij wel of geen DRM wil. Amazon heeft het dus juist gemakkelijker gemaakt om ebooks van beveiliging te voorzien.

Royalties
Eerder deze week werd bekend dat Amazon de uitkering aan de auteursrechthebbende verhoogde als zij hun ebooks bleven aanbieden voor een prijs tussen $2,99 en $9,99. Een van de andere voorwaarden voor deze verhoogde royalties is dat de prijs van het ebook ten hoogste 80% van de adviesprijs van het papieren boek bedraagt. Als de auteursrechthebbende zich aan alle voorwaarden van Amazon conformeert, krijgt hij 70% van de opbrengsten van het ebook. Deze nieuwe percentages gaan in per 30 juni 2010. Voorheen was het percentage 35%.

Buitenlandse auteurs
Begin deze week werd bekend dat het DTP (digital text platform) platform van Amazon toegankelijk werd voor niet-Amerikaanse auteurs. Vooralsnog zijn enkel Engels-, Frans- en Duitstalige ebooks toegestaan. Er moet op termijn ook ondersteuning komen voor andere talen.

Concurrentie
Al deze veranderingen komen vlak voor de verwachte lancering van de Apple tablet op woensdag 27 januari 2010. Vreest Amazon de eventuele nieuwe tablet en maakt het bedrijf mede door de dreiging van Apple zijn systeem nog meer gesloten dan het al was? Welke andere reden kan Amazon hebben om al deze veranderingen toe te passen? Als er inderdaad een “iSlate” op het programma staat van 27 januari en als deze ook echt geschikt is voor digitaal lezen, dan is deze tablet een stevige concurrent voor de Kindles.

(Via: The register.)

Vorig artikeleReaders.nl spreekt op Benelux e-reading Event
Volgend artikelContrast van eInk vermindert op termijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in