‘Amazon en Bol.com niet akkoord met nieuwe regels Apple’

0

Een week geleden maakte Apple officieel bekend dat ontwikkelaars vanaf nu gebruik moeten maken van Apple’s eigen verkoopsysteem wanneer ze content op de iPad willen verkopen. Voor bedrijven als Bol.com en Amazon is de marge die Apple eist echter te groot. Van Bol.com zal er dan ook waarschijnlijk geen applicatie komen en de app van Amazon zal naar verwachting uit de App Store verwijderd worden.

Hoewel geen van de grote partijen als Amazon, Kobo en Barnes & Noble een officiële reactie hebben gegeven op de stap van Apple, is duidelijk dat geen van hen dit zag aankomen. Volgens The Digital Reader hebben deze boekhandelaren weinig keuze en zullen ze geen aangepaste app insturen naar Apple. Opvallend detail is dat Apple’s systeem voor in-app aankopen naar verluidt niet eens gebruikt kan worden voor winkels die meer dan 3.000 producten willen verkopen. Aangezien Amazon en andere boekwinkels tienduizenden of zelfs honderdduizenden ebooks in het assortiment hebben, kunnen ze zelfs wanneer ze dat zouden willen geen gebruik maken van deze methode om content te verkopen.

The Digital Reader meldt dat Apple pas zeer recent de bepaling in kwestie aan de overeenkomst voor ontwikkelaars heeft toegevoegd. In oktober zouden vertegenwoordigers van Apple nog gezegd hebben dat het in orde was wanneer applicaties naar websites buiten de app zouden verwijzen voor de aankoop van content. Bronnen meldden aan The Digital Reader dat zowel Amazon, Barnes & Noble als Kobo geen ebooks via Apple zullen gaan verkopen en dat de applicaties dus in juni uit de App Store zullen verdwijnen.

Ook Bol.com is in de problemen gekomen door de nieuwe regels van Apple. Het bedrijf liet een applicatie ontwikkelen door Txtr waarmee klanten ebooks zouden kunnen kopen en lezen. Deze zou oorspronkelijk eind december in de App Store verschijnen. De app is echter niet door het goedkeuringsproces van Apple heengekomen.

Daniel Ropers, directeur van Bol.com, liet op 8 februari via het NRC Handelsblad weten dat het bedrijf geen geld wil gaan afdragen aan Apple. “Het is onmogelijk om een marge van meer dan 30 procent op elektronische boeken te hanteren.” Ropers vindt dat de consument de dupe dreigt te worden van de strijd die Apple met de ebookverkopers uitvecht. „Apple mag dan prachtige hardware maken, de eisen die ze aan de software stellen zijn onredelijk.”

(Via: The Digital Reader.)

Vorig artikelFrankrijk doet term ’tablet’ in de ban
Volgend artikelEreaderfabrikant Hanvon komt met nieuwe tablet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in