Review Hanvon N526: stijlvol, licht en touchscreen met handschriftherkenning

0

Klik op de plaatjes voor een grotere afbeelding

In deze review wordt de Hanvon Wisereader N526 onder de loep genomen. De 5 inch ereader is met zijn 198 gram een lichtgewicht en zijn witte kleur en zilveren rand geven de ereader een stylish voorkomen. Het touchscreen met handschriftherkenning is uitermate geschikt voor het maken van notities.

Eerste indruk
Bij het uitpakken van de Hanvon Wisereader N526 valt meteen op dat er extra aandacht is besteed aan de doos. Deze klapt als de kaft van een boek open en sluit daarna gemakkelijk door de magnetische strip aan de rechterkant. Hierdoor biedt de doos een mooie opbergplaats voor de ereader wanneer je hem een tijdje wilt opbergen.

Bij het uit de doos nemen van de Hanvon N526 merk je gelijk dat het apparaat slechts 198 gram weegt. De afmetingen van de ereader zijn 173×117 en hij is 10,3 mm dik. Het scherm is 5 inch groot. Door het geringe gewicht en deze afmetingen ligt de Hanvon fijn in de hand. De zilveren rand rondom de witte buitenkant geeft de ereader een stylish voorkomen. De achterkant voelt wel enigszins plasticachtig aan.

Specificaties
De N526 beschikt over een geïntegreerd toetsenbord waarbij de belangrijkste knopjes wat ronder gemaakt zijn. Verder zijn er naast het scherm twee knoppen te vinden om te bladeren. De aan-uitknop bevindt zich linksboven aan de voorkant en wanneer de ereader aanstaat, brandt er een klein blauw lampje. Dit is overigens niet storend tijdens het lezen. Bovenop het apparaat bevindt zich een knop om het apparaat ‘op slot’ te zetten en hier vinden we ook de ingang voor extra geheugen. Extra geheugen kan toegevoegd worden door middel van een micro SD-kaart. De stylus bevindt zich rechtsonder. Het uittrekken hiervan gaat enigszins stroef, maar dit geeft wel het gevoel dat de stylus stevig in het apparaat zit. Aan de zijkant bevindt zich het knopje om het volume te regelen. Deze is net als de rand zilverkleurig.

De Hanvon N526 is geschikt voor de volgende bestandsformaten: txt, PDF, ePub, HTML, doc, png, jpg, gif, bmp, mp3, wav en wma. De ereader ondersteunt ebooks met Adobe DRM-beveiliging. Net als andere eInk ereaders heeft de Hanvon een lange batterijduur. Er kunnen tot 7000 pagina’s gelezen worden voordat de ereader weer opgeladen moet worden.

Bediening
De Hanvon N526 is zowel met de stylus als met het toetsenbord te bedienen. Wanneer er een menukeuze gemaakt wordt, klinkt er standaard een ‘klik’-geluid. Ik vind dat vaak storend, maar gelukkig is dit uit te schakelen in het instellingenmenu onder het kopje ‘Key/Pen-touch sound’. Wanneer je wat sneller op de pijltjestoetsen drukt, om bijvoorbeeld door het menu te bladeren, blijft het beeld op de ereader achter. Hierdoor klikte ik soms te vaak, waardoor ik het menu dat ik wilde aankiezen miste.

Een belangrijke eigenschap van de Hanvon is de mogelijkheid om gemakkelijk aantekeningen te maken. Hiervoor heeft fabrikant Hanvon een speciaal display achter het E-paperscherm geïnstalleerd. Dit zeer gevoelige elektromagnetische scherm reageert door de hypersensitieve techniek snel. Aantekeningen maken kan zowel in de tekst als via aparte notities in het notepad-scherm en het memoscherm. Het maken van aantekeningen in tekst kan echter alleen in de .txt-bestanden. Het is niet mogelijk dit te doen in een ePub of PDF-bestand. Dit kan een nadeel zijn voor lezers die werken met zakelijke PDF’s en hier graag aantekeningen op willen maken.

Aantekeningen maken met de stylus gaat inderdaad soepel. Wanneer er tekst geschreven wordt, reageert het scherm snel. Dit is zelfs nog verder in te stellen via het ‘Settings’-menu, waarbij je de herkenningsvertraging kunt instellen van ‘kort’, ‘middel’ tot ‘lang’ en de dikte van de lijn kunt bepalen.

De Hanvon N526 beschikt ook over handschriftherkenning welke in het notepadscherm tot uiting komt. In een apart vakje onderaan het scherm kan er met de stylus geschreven worden waarna de tekst bovenin het scherm als getypte tekst verschijnt. Dit werkt goed. Ik merk wel dat je sommige letters op een specifieke manier moet noteren, anders maakt de Hanvon er een andere letter van. Maar met een beetje oefening gaat het al snel goed.

Lezen
De Hanvon N526 wordt standaard geleverd met een groot aantal Engelse ebooks uit het publieke domein. Hierdoor kun je na aankoop meteen starten met lezen. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf ebooks en andere bestanden toe te voegen aan de ereader. Voor deze review heb ik er een PDF-bestand en een ePub-bestand (zonder Adobe DRM) opgezet.

Voor het testen van de weergave van PDF-bestanden heb ik het ‘Handboek Communities’ van Erwin Blom op de ereader gezet. Het overzetten van het bestand was eenvoudig. De ereader is via USB aan te sluiten op de computer, waarna het bestand eenvoudig te verslepen is naar het ebook-mapje op de ereader.

De weergave van de PDF was niet helemaal naar wens. Er werden twee pagina’s naast elkaar op het scherm weergegeven, waardoor de tekst in eerste instantie niet goed leesbaar was. Via het menu heb ik de optie ‘Reflow’ aangezet. Hierdoor werden de pagina’s wel per stuk weergegeven, maar paste niet alle tekst op een pagina. De tekst is te lezen door te scrollen met de stylus, maar dit werkt niet helemaal soepel. Het bladeren door de PDF gaat erg traag, vele malen trager dan bladeren door een ebook in .txt-formaat.

Voor het testen van de weergave van ePub-formaten heb ik het ebook ‘Alice in Wonderland’ op de Hanvon N526 gezet. Het lezen van een ebook in ePub-formaat gaat prima. Ook het bladeren door het ebook gaat een stuk sneller dan het bladeren in het PDF-bestand.

Het menu is zowel bij het PDF-bestand als het ePub-bestand beperkt. Bij deze bestanden is er via de menuknop alleen de mogelijkheid om een bepaalde bladzijde te ‘bookmarken’ en om terug te gaan naar het hoofdmenu. Het maken van aantekeningen, de text-to-speechfunctie en het aanpassen van de tekst zijn hier niet beschikbaar. De uitgebreide menuopties zijn alleen toegankelijk bij het lezen van .txt-bestanden.

Wanneer je tijdens het lezen de ereader uitzet en vervolgens weer aanzet, kom je weer terug in het hoofdmenu. Via menu-optie 1 ‘Recent Files’ kun je naar de recent geopende ebooks gaan. Bovenaan staat dan het bestand welke je als laatste bekeken hebt. Bij het aanklikken van dit bestand kom je terug op de pagina waar je gestopt bent met lezen. Over het algemeen leest de Hanvon N526 prettig doordat het matte scherm geen last van reflectie heeft.

Extra’s en accessoires
De Hanvon N526 wordt geleverd met een usb-kabel, een netstekker om de ereader op te laden, oortelefoontjes en een hoesje in gebroken wit. Het hoesje oogt wat goedkoop. Dit komt vooral door de doorzichtige plastic band waar de ereader ingestoken dient te worden. Deze bevindt zich aan de onderkant van het hoesje en het inschuiven van de ereader gaat stroef. De plastic band valt hierbij precies over het toetsenbord heen. De toetsen zijn nog wel goed te bedienen. Het hoesje sluit met een wit elastiek.

Een leuke extra functie is de mogelijkheid om tijdens het lezen muziek in mp3-formaat af te spelen. Met een luidsprekerknopje op het toetsenbord kun je snel wisselen tussen je boek en de muziekbestanden. De luidsprekers bevinden zich aan de achterzijde van de ereader waardoor de muziek niet recht je gezicht ‘ingeblazen’ wordt. Met de meegeleverde oortelefoontjes kun je ervoor zorgen dat je omgeving geen last heeft van het geluid, dat overigens prima is.

Ook is er de mogelijkheid om teksten in .txt-formaat voor te laten lezen door de ereader. Je hebt hierbij keuze uit een mannen- of vrouwenstem met Mandarijns, Cantonees of Engels accent. Ook is het volume van de text-to-speechfunctie aan te passen. Ik ben niet erg enthousiast over deze functie. Het voorlezen is monotoon en soms niet goed te verstaan door het accent.

Conclusie
Over het algemeen is de beoordeling van deze ereader positief. Door het handzame formaat en het geringe gewicht, ligt het apparaat lekker in de hand tijdens het lezen. De Hanvon N526 is bovendien stijlvol vormgegeven en beschikt over een volwaardig toetsenbord en een handig touchscreen. Het leescomfort van het scherm is uitstekend. Ook is het een pluspunt dat je na aankoop meteen kunt beginnen met lezen door de ebooks die standaard meegeleverd worden. Een nadeel is dat deze alleen in het Engels beschikbaar zijn.

Een belangrijk onderscheidend vermogen van de Hanvon N526 ten opzichte van andere ereaders is de mogelijkheid om snel aantekeningen te maken met handschriftherkenning. Deze optie werkt goed. De ingebouwde luidsprekers zijn een leuke extra optie welke we behalve bij de Kindle nog niet eerder zijn tegenkomen bij een ereader.

Een belangrijk nadeel van deze ereader is dat PDF’s niet altijd goed weergegeven worden. Ook is het jammer dat niet alle functies beschikbaar zijn bij de formaten PDF en ePub. Het omslaan van bladzijden is bij een PDF-bestand bovendien aanzienlijk trager dan bij .txt-bestanden. Hierdoor is de Hanvon wellicht wat minder geschikt voor mensen die veel PDF-documenten willen lezen.

Bekijk onze kieswijzer om te zien waar je de Hanvon N526 kunt kopen.

Deze ereader is ter beschikking gesteld voor review door Michiel Straatman van de website vialeon.nl.

Vorig artikelAmazon introduceert Kindle voor Mac
Volgend artikelUitgevers: digitaal en mobiel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in