Bestsellerauteur Barry Eisler weigert lucratief contract en publiceert zelf

0

In een interview met schrijver J.A. Konrath heeft de Amerikaanse thrillerauteur Barry Eisler aangegeven dat hij een contractaanbod van 500.000 dollar van een grote uitgever heeft geweigerd. In plaats daarvan kiest hij ervoor zijn nieuwe boek zelf uit te geven, waarbij hij zich in het bijzonder richt op het platform van Amazon.

Eisler is niet de eerste bestsellerauteur die zijn boeken zelf uitgeeft. Onder meer Mark Twain, George Orwell en D.H. Lawrence gingen hem daarin voor. Wel nieuw is dat hij daarvoor een grote, traditionele ‘bookdeal’ van een gevestigde uitgever afsloeg.

In het interview vertelt Eisler hoe hij tot deze keuze is gekomen. “We spraken over welk soort contract ik voor het volgende boek zou sluiten, en met welke uitgever. Mijn toen 11-jarige dochter zei daarop: ‘Papa, waarom geef je het niet gewoon zelf uit?’ Door die ene onschuldige opmerking van mijn dochter realiseerde ik me dat de nieuwe generatie anders tegen het zelf-publiceren aankijkt.”

Eislers uiteindelijke beslissing was echter ook voor een groot deel gebaseerd op financiële argumenten. Door zelf via Amazon te publiceren kan hij 70 procent van de opbrengst in eigen zak steken, terwijl hij via traditionele uitgevers slechts een beperkt percentage aan royalties krijgt. “Een half miljoen dollar krijgen en daarna 14,9 procent royalties is niet zo lucratief als niets vooraf krijgen en 70 procent daarna.”

Uitgevers hebben volgens Eisler dan ook hun zakelijke model verkeerd opgebouwd. “Er is een gezegde over de spoorwegmaatschappijen: ze dachten dat ze in de spoorwegsector zaten, terwijl ze in feite in de transportsector zaten. Dus toen de snelwegen gebouwd werden en vrachtwagens een alternatief werden, raakte dat hen hard.” Uitgevers zijn zich wel bewust van hun positie, maar nemen de verkeerde maatregelen, vindt Eisler: “Ze begrijpen niet wat het echt betekent.”

Het zelf uitgeven van boeken is de laatste tijd sterk in opkomst. Aan het begin van deze maand was de 26-jarige Amanda Hocking nog in het nieuws omdat ze veel geld verdient met de verkoop van haar eigen boeken via de Kindle Store. De geruchten gaan echter dat zij op het moment dichtbij een miljoenencontract is met een traditionele uitgever.

Het volledige interview met Barry Eisler is te lezen op de site van J.A. Konrath.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in