Noorse auteurs en uitgevers akkoord over royalties streamingdiensten

0

Na drie maanden onderhandelen hebben Noorse auteurs en uitgevers een akkoord bereikt over de royalties bij het streamen van boeken. Noorwegen is het eerste land in Europa waar de rechten van auteurs nu vastliggen voor specifieke nieuwe abonnementsmodellen, zoals een ‘Spotify voor ebooks’ of het individueel streamen van ebooks.

Vanaf nu is 40 procent van de netto-opbrengst van een uitgever bij streaming abonnementsmodellen op ebooks voor de auteurs bestemd. Voor individuele titels die gestreamd worden aangeboden krijgt de auteur 30 procent van de netto-opbrengst. Bij het streamen van ebooks, individueel of in een abonnement, leest een consument een boek in de cloud zonder het volledige originele bestand in bezit te krijgen.

Onderdeel van de overeenkomst is dat auteurs en uitgevers nieuwe voorwaarden kunnen bespreken wanneer daar reden voor is. Volgens de Noorse auteursvereniging ‘Den norske Forfatterforening’ is dit een belangrijk punt voor beide partijen, omdat het om een nieuwe markt gaat.

De laatste tijd zien steeds meer streaming abonnementsmodellen voor ebooks het licht. Een van de eerste was de Spaanse dienst 24symbols en onlangs ging in Duitsland Skoobe van start.

(Via: Dagbladet)

Vorig artikelOnderzoek: Digitaal lezen van kranten en tijdschriften nog beperkt
Volgend artikelVlaamse uitgevers overwegen gezamenlijke betaalmuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in