Vlaamse uitgevers overwegen gezamenlijke betaalmuur

0

De Vlaamse mediabedrijven willen een gemeenschappelijk platform oprichten waar ze hun online nieuws geheel of gedeeltelijk tegen betaling kunnen aanbieden, zoals dat ook in Slovenië en Slowakije gedaan wordt.

Er worden in Vlaanderen al enige tijd digitale artikelen betalend aangeboden – onder meer door het zakelijke dagblad De Tijd -, maar als het van de meeste Vlaamse kranten-, magazine- en website-uitgevers afhangt wordt er binnenkort één centraal betaalplatform opgetrokken voor hun e-nieuws. Het Media Innovatie Centrum (MIX) – een onlangs opgestarte overheidsdienst die vernieuwende mediaprojecten ondersteunt – gaat nu de mogelijkheden van een gezamenlijk online betaalsysteem verkennen.

Voor sommige Vlaamse mediagroepen – zoals Roularta Media Groep, dat onder meer het weekblad Knack uitgeeft – mag dit platform er snel komen. Voor anderen, onder wie Hans Deridder van De Persgroep, is er eerst nog ‘heel wat werk, overleg, discussie en denkwerk nodig voor er sprake is van een succesvol betaalmodel.’ Deridder denkt namelijk dat de Vlamingen kritisch zullen staan ten opzichte van een dergelijk model.

Voorts lijkt er nog wel wat discussie te zijn over de plaats van de openbare omroep VRT in dit verhaal. De VRT-nieuwssites mogen niet ontbreken op dit platform, maar moeten wél gratis blijven, vindt Vlaams Mediaminister en MIX-oprichtster Ingrid Lieten. Volgens sommigen zal dat tot oneerlijke concurrentie leiden. ‘De VRT krijgt van zijn voogdijminister de luxe om het gratis publiek te blijven bedienen. Als dat de enige gratis nieuwssite is, kunnen de anderen het wel schudden met hun betaalmuur’, schrijft consultant en uitgever Toon Lowette op zijn blog. Hij vindt dat de VRT haar nieuwssites DeRedactie.be, Sporza.be en Cobra.be eveneens betalend moet maken. Als die gemeenschappelijke betaalmuur er al komt natuurlijk, want wanneer dit zou gaan gebeuren is nog niet geweten.

(Via: De Standaard)

Vorig artikelNoorse auteurs en uitgevers akkoord over royalties streamingdiensten
Volgend artikelNieuwe iPad vanaf vandaag in Nederland en België

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in