Verandert de iPad het hoger onderwijs?

0

Een aantal Amerikaanse universiteiten lieten hun studenten vorig jaar experimenteren met het gebruik van de Kindle ereader. De resultaten toonden dat studenten niet erg tevreden waren met het apparaat. Vooral op het gebied van hardware diende er nog veel te worden verbeterd. Nu proberen sommige universiteiten en scholen het opnieuw met de iPad.

Het grootste struikelblok voor de Kindle was de beperkte functionaliteit van het apparaat, gecombineerd met de vrij omslachtige werking van de eInk-schermen. Zo stelde bijvoorbeeld de aantekenfunctie teleur. Veel van de studenten zagen echter wel in dat een dergelijk apparaat op termijn goed in een wetenschappelijke omgeving zou kunnen werken. De hoeveelheid papier die nu nog jaarlijks afgedrukt wordt, zou flink kunnen verminderen.

Al direct na de release van de iPad zijn er scholen begonnen met het uitdelen van iPads aan leerlingen. Op universiteiten wordt er ook gedacht aan het introduceren van de iPad. Helemaal zonder problemen gaat dat niet, een paar universiteiten ondervonden problemen met het Wifi-netwerk als gevolg van de iPad. Maar gehoopt wordt dat met ingang van het nieuwe schooljaar deze problemen opgelost zullen zijn. Sommige scholen en universiteiten hebben ook al massaal apparaten besteld om volgend studiejaar aan hun leerlingen te kunnen uitdelen.

Het lijkt er op dat de iPad een grote verandering teweeg zal brengen in het gebruik en de verspreiding van educatief materiaal. De iPad heeft immers veel wat de Kindle nog niet had. Het grootste probleem nu is dat er nog erg weinig uitgeverijen hun producten voor tablets optimaliseren. Maar wanneer steeds meer scholen en universiteiten de voordelen van de digitale distributie van schoolboeken en wetenschappelijk materiaal in gaan zien, zullen educatieve uitgeverijen niet achterblijven.

Hoewel we in Nederland nog even moeten wachten tot de iPad volop gebruikt zal worden, kan het apparaat ook hier voor veel veranderingen zorgen. Voordelen voor scholen en universiteiten lijken overduidelijk. Leerlingen en studenten kunnen bij aanvang van een schooljaar een tablet krijgen uitgereikt, waarop ze al hun boeken en documenten in digitale vorm kunnen beheren en gebruiken. Dit zou niet alleen in kosten kunnen schelen, ook docenten kunnen zo veel makkelijker hun materiaal verspreiden. Het lijkt nu niet langer een vraag of het gaat gebeuren, maar eerder wanneer.

Vorig artikelAmazon verkoopt Kindle in offline winkels
Volgend artikelBol.com breidt assortiment uit
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in