Digital Public Library of America opent virtuele deuren

0

Afgelopen week is de Digital Public Library of America (DPLA) van start gegaan. Deze website biedt toegang tot meer dan 2 miljoen items, bestaande uit onder meer afbeeldingen en teksten. Aan de virtuele bibliotheek werken diverse archieven en universiteiten mee.

De nieuwe online bibliotheek vertoont wel wat overeenkomsten met het Europese initiatief Europeana. Op de site van de DPLA blader je met behulp van een tijdslijn of een landkaart door de enorme collectie van de bibliotheek. Ook heeft de redactie een aantal ‘exhibitions’ samengesteld, tentoonstellingen rondom diverse thema’s.

De DPLA heeft drie belangrijke doelen, schreef directeur Dan Cohen in een blogpost. Allereerst moet het een gebruiksvriendelijke toegangspoort richting het culturele erfgoed worden. Daarnaast wil de site een online catalogus worden gesorteerd op tijd, locatie en type, die middels een API ook ontwikkelaars mogelijkheden biedt om nieuwe diensten met de gegevens te maken. Het laatste doel is om een community te worden die vrije toegang biedt tot informatie ten behoeve van onderzoekers en wetenschappers.

Het online platform start met meer dan 2 miljoen bestanden, maar wil door nieuwe partnerschappen uitgroeien tot tientallen miljoenen.

Vorig artikelBelg heeft voorkeur voor papier
Volgend artikelBestuur je tablet of ereader met je gedachten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in