Barnes & Noble boekt ondanks recordomzet toch verlies

0

De Amerikaanse boekhandelketen Barnes & Noble heeft het financiële jaar afgesloten met een recordomzet van 7 miljard dollar. Desondanks boekte het bedrijf een verlies van 74 miljoen dollar, met name veroorzaakt door een onverwacht sterk verlies in de eerste maanden van 2011.

Volgens Barnes & Noble liep het verlies begin 2011 hoger dan verwacht op doordat het bedrijf sterk investeerde in digitale diensten en concurrent Borders in een groot aantal winkels opheffingsuitverkoop hield. De investeringen in de verkoop van ebooks en ereaders betaalden zich al wel uit, juist op dat gebied werd namelijk een sterke winst geboekt.

William Lynch, topman van het bedrijf, verklaarde dat er via de website nu drie keer meer ebooks dan fysieke boeken verkocht worden. Hiermee neemt B&N in de VS een marktaandeel van 26-27 procent in, een stijging van 1 à 2 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal.

Over het hele jaar genomen viel de omzet van de fysieke winkels van het bedrijf bijna een procent lager uit dan in het vorig boekjaar. Die daling wordt vooral veroorzaakt door een daling van tegen de 3 procent in de maanden februari tot april 2011.

Barnes & Noble – ’s werelds grootste boekhandelketen – verwacht dat de verkoop van fysieke boeken de komende tijd nog verder kan teruglopen en sluit niet uit dat er filialen gesloten zullen worden. “We hebben de flexibiliteit om winkels op een financieel verantwoorde manier te sluiten”, aldus Joseph Lombardi, financieel directeur. De komende tijd verloopt de huur van meer dan honderd winkels. In plaats van deze voor een periode van tien jaar te verlengen, zoals gebruikelijk, zal er gekozen worden voor een kortere termijn.

Het bedrijf deed verder geen mededelingen over het overnamebod dat Liberty Media onlangs uitbracht.

(Via Wall Street Journal.)

Vorig artikelVeel interesse van boekhandels voor eBookstick
Volgend artikelSamsung en Acer strijden om tweede plek op tabletmarkt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in