KB heeft twee miljoen krantenpagina’s online doorzoekbaar

0

De Koninklijke Bibliotheek heeft bekendgemaakt dat er inmiddels twee miljoen krantenpagina’s online doorzoekbaar zijn via de webdienst Historische Kranten. Onlangs voegde de bibliotheek krantenpagina’s toe van vier eeuwen uit Nederland en de West, inclusief enkele na-oorlogse kranten.

“Ruim twintig achttiende-eeuwse kranten, zoals Utrechtsche Courant en Nationaale Courant, laten de ontwikkeling van de Bataafse republiek tot en met de inlijving bij Frankrijk zien. Enkele Surinaamse kranten uit de negentiende eeuw zijn nu beschikbaar, en dertig jaargangen van de twintigste-eeuwse Amigoe di Curaçao.”

Behalve oude kranten zijn er nu ook na-oorlogse kranten online te vinden. Via de kranten-database van de KB kunnen bijvoorbeeld delen van het Nieuwsblad van het Noorden, het Nieuwsblad van Friesland en De Telegraaf doorzocht worden. Ook heeft de KB de Juinensche Courant opgenomen, een parodie op een huis-aan-huisblad die Kees van Kooten en Wim de Bie maakten voor de VPRO.

Het aantal krantenpagina’s is van 500.000 gegroeid naar twee miljoen. Tot eind volgend jaar wil de KB dat aantal uitbreiden naar negen miljoen. Sinds de lancering in mei 2010 werd de website kranten.kb.nl bijna een miljoen keer bezocht.

Vorig artikelAmazon lanceert leendienst voor Kindle-ebooks
Volgend artikelDe toekomst van studeren is digitaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in