De ereader business is booming. Overal duiken nieuwe internet ebookwinkels op en nieuwe ereaders schieten als paddestoelen uit de grond. Steeds meer mensen lezen digitaal. Analisten zeggen dat er dit jaar 5 miljoen ereaders gemaakt worden en dat dat aantal in 2010 kan verdubbelen.
De supply chain van eInk schermen is geconcentreerd in een bedrijf: eInk. Zij maken 90% van de eInk-schermen voor ereaders. Door de grote hoeveelheid orders heeft dit bedrijf zich zeer snel moeten uitbreiden. Ze hebben een winst van 250% gedraaid in de afgelopen 9 maanden. Dat komt neer op zo’n $96 miljoen dollar.
Het is opvallend dat in het huidige economische klimaat de ereaders zo goed verkopen. Nu andere branches minder goed gaan, investeren die branches hun technologie en bronnen in het maken van ereaders. Dit is het duidelijkst te zien in Taiwan, waar verschillende fabrieken zich voorbereiden op het maken van ereaders.
De populariteit van de ereader is in opkomst, ondanks verschillende onvolkomenheden. Maar juist door die opkomende populariteit zijn fabrikanten gedwongen om sneller te innoveren om te voldoen aan de consumentenverwachtingen.
Tot nu toe is eInk slechts beschikbaar in 4 tot 16 grijstinten, maar volgend jaar zou het eerste kleurenscherm het levenslicht moeten zien. eInk kan echter ook wat concurrentie tegemoet gaan zien: Qisda zusterbedrijf van AU Optronics zou vanaf volgend jaar een eigen ereader met flexibel eInk scherm gaan massaproduceren.
Waarom ereaders ineens zo populair zijn, doet de Financial Times niet uit de doeken. De meer cynische mensen zullen zeggen dat ereaders op nul begonnen en dat de branche alleen maar kan groeien. Een andere visie is dat doordat de recessie steeds meer mensen naar andere manieren van (goedkoop) vermaak zoeken en weer gaan lezen. Nu is een ereader niet echt goedkoop, maar door gratis ebooks te downloaden van bijvoorbeeld het Gutenberg Project of DBNL, haal je de kosten er toch uit. Misschien komt het omdat de ereader een leuke gadget is, die liefhebbers graag in bezit hebben, ondanks de onvolmaaktheid van de apparaten.
(Via: Financial Times.)