Eerste Nederlandse ebook gemaakt met iBooks Author

0

Vorige week presenteerde Apple een nieuwe tool om enhanced ebooks mee te maken, iBooks Author. Wiebe van eReaders.nl ging aan de slag met het programma en keek of het inderdaad zo eenvoudig is als Apple beweert om een enhanced ebook te maken. Het resultaat kun je downloaden voor je iPad.

Met iBooks Author en iBooks 2 moet er een nieuw tijdperk aanbreken voor studieboeken, aldus Apple. Met de gratis software, die helaas alleen voor de Mac beschikbaar is, kan iedereen ebooks in elkaar zetten die verrijkt zijn met videobeelden, interactieve fotogalerijen en ander moois. Maar werkt de software werkelijk zo eenvoudig?

Het moet gezegd worden: de software is goed doordacht en werkt erg gebruiksvriendelijk. Wie gewend is aan programma’s als Keynote en Pages draait zo een ebook in elkaar. Het invoegen van afbeeldingen en video’s is een kwestie van drag and drop. Verschillende hoofdstukken en secties worden automatisch opgenomen in de inhoudsopgave en je kunt de volgorde van de secties, net als slides in Keynote, eenvoudig veranderen.

Met de ingebouwde previewfunctie kun je direct het resultaat op je iPad bekijken. Dat maakt het werken met iBooks Author helemaal eenvoudig. En dankzij de standaard templates die Apple meelevert ziet een ebook er al snel aantrekkelijk uit. Wie echt een uniek design aan een ebook wil meegeven zal meer werk hebben, maar goed, dat is nu eenmaal inherent aan het vak van de vormgever.

Het resultaat van een paar avonden experimenteren kun je hier downloaden (50 MB). Installeer wel eerst de gratis iBooks app op je iPad (of zorg ervoor dat je de laatste versie hebt), anders kun je het bestand na downloaden niet openen. Het ebook is een bewerkte versie van het essay ‘De teloorgang van de boekhandel’, uit mei 2011, aangevuld met een video en wat foto’s.

Vorig artikelNBC News tuigt ebookdivisie op
Volgend artikelKobo lanceert in Nederland met Libris/Blz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in