Amazon verwijdert 5.000 ebooks uit winkel na prijsconflict

0

Webwinkel Amazon heeft de afgelopen dagen bij 5.000 ebooks van Independent Publishers Group (IPG) de koop-knop verwijderd. De stap volgt op een conflict over de beprijzing van de ebooks en doet denken aan een eerdere ruzie die het bedrijf had met uitgeverij Macmillan.

Het contract dat Amazon had met IPG – een distributeur van boeken van zo’n 400 uitgevers – was toe aan verlenging, waarbij Amazon een betere marge wilde dan voorheen. Omdat IPG daar niet aan toegaf, met als argument dat iedere andere winkel dezelfde marges kreeg, heeft Amazon nu besloten de ebooks uit het assortiment te verwijderen.

Als reactie hierop roept IPG de aangesloten uitgevers op om aan klanten duidelijk te maken waar ze het boek wel kunnen kopen. Ook neemt IPG contact op met andere ebookwinkels om ze te laten weten dat ze nu een competitief voordeel hebben tegenover Amazon.

Opvallend genoeg kiest IPG hiermee voor de confrontatie en weigert het toe te geven aan de wensen van Amazon. Amazon is immers de grootste verkoper van digitale boeken en heeft in die zin een machtspositie. Volgens IPG-directeur Mark Suchomel kan de distributeur niet toegeven aan Amazon: “Iedere uitgever zei ons dat we niet nog meer marge kunnen weggeven. Klanten proberen lezers nu de weg te wijzen naar andere plaatsen (zoals de Nook van Barnes & Nobles) waar ze het ebook kunnen kopen.

(Via: Amazon)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in