Directeur Bruna: ‘De ereader heeft zijn langste tijd gehad’

1
DELEN

Eind vorige week presenteerde boekwinkelketen Bruna plannen om met een Spotify-achtige dienst voor ebooks te komen. Voor een vast maandbedrag onbeperkt ebooks lezen. Op tablets, smartphones, laptops en computers. Niet op ereaders, want ‘die hebben hun langste tijd gehad’, stelt Fred Zeegers, directeur van Bruna in een interview met Boekblad.

Bruna ontwikkelde de nieuwe abonnementsdienst Bliyoo omdat het verwacht dat de toekomstige consument op deze manier graag ebooks leest. “Iedereen ziet diensten als Kindle Unlimited van Amazon en Oyster groter en belangrijker worden. Wij vinden, gezien de ontwikkeling, dat een onbeperkte leesdienst in het palet van Bruna hoort.”

Bliyoo zal zowel ebooks als digitale tijdschriften bieden. De eerste gesprekken met uitgevers zijn inmiddels geweest, en die stemden zo tevreden dat Bruna de plannen nu openbaar heeft gemaakt. Met name over de prijs moet nog een knoop worden doorgehakt, hoewel Fred Zeegers aangeeft eerder in de richting van de 9,99 euro per maand dan de 2,99 euro van Elly’s Choice te denken.

Ereadergebruikers zullen met Bliyoo niet bediend worden. Een bewuste keus, want volgens Zeegers kiezen steeds meer mensen voor smartphones en tablets om op te lezen. “We hebben bewust gekozen voor een Android- en iOs-app. De e-reader heeft zijn langste tijd gehad, steeds meer mensen lezen op telefoon of tablet. Daarom is het voor mij belangrijk dat de boeken en magazines die je leest, op alle devices toegankelijk zijn. Zo kun je op het ene apparaat stoppen en op een ander gewoon verder lezen. We lopen misschien zo klanten mis die alleen op e-reader lezen, maar ik denk dat dit de toekomst is.”


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER