B&N verhoogt prijzen ebooks met soms wel 60%

0

Alle aandacht ging in de afgelopen weken naar de schermutseling tussen Amazon en Macmillan over de prijsstelling van ebooks. Nu het stof gaat liggen, wordt de nevenschade duidelijk. En deze nevenschade is groter dan gedacht. Barnes & Noble heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar prijzen op ebooks te verhogen met 30 tot 60%. Tot woede van veel Nook-bezitters.

Steeds meer digitale lezers voelen zich verraden door het gebruik van DRM en de te duur geprijsde ebooks. Zij vinden $9,99 (€7,39) een prima prijs voor ebooks. Een hogere prijs zou niet fair zijn. Bezitters van de Nook (de ereader die Barnes&Noble eind 2009 op de markt bracht) gebruiken dezelfde argumenten als de Kindle-eigenaren:

“We zijn niet eens eigenaar van het ebook, we kopen slechts een licentie en toch zijn ebooks soms duurder dan paperbacks en in een enkel geval zelfs duurder dan de hardcover. Dat is niet eerlijk.”

Toen de Nook werd gelanceerd, speculeerde men over het prijsbeleid van B&N. De retailer zou de Nook goedkoper aanbieden dan de Kindle. Daartegenover stond dat de prijzen van ebooks hoger zouden zijn om de ereader te financieren. In eerste instantie was het prijspeil van ebooks gelijk aan dat van Amazon. Maar nu B&N een flinke fanbase heeft, heeft de winkel ervoor gekozen de ebooks duurder te maken.

Degene die de discussie startte, zegt:

“Ik keek eerder deze avond [16-02 red.] naar een ebook dat $9,99 kostte. Toen ik het een paar uur later wilde bestellen, kostte het ineens $16. Is er iets gebeurd met ebook prijzen? […]”

Waar Kindlegebruikers echter makkelijk een boycot beginnen, blijkt er toch een soort weerstand te zijn tegen het niet meer kopen van ebooks bij de Nookgebruikers. De reactie van ene Slaughter S. spreekt boekdelen:

“Ik ga niks boycotten. Ik lees wat ik wil en moet lezen. Prijs is slechts een deel van de vergelijking en waarschijnlijk niet eens het grootste deel. Ik betaal liever het dubbele dan dat ik moeilijk doe met goedkope rotzooi. […] Zou je bijvoorbeeld iets niet lezen omdat het $15 kost in plaats van $10? Dat is echt heel erg dom. Met deze logica zouden jullie stripboeken moeten lezen. Goedkope kennis, ja, daar kom je mee vooruit.”

Als een ebook niet aan territoriale restricties is gebonden, kunnen Nederlandse Nookbezitters ook ebooks kopen bij Barnes & Noble. Via USB kun je dan het ebook op je Nook zetten, de wifi is niet te gebruiken. Wellicht zorgen zij dus op andere manieren voor hun ebooks. Maar mochten zij ebooks hebben gekocht bij B&N, dan zouden zij ook last kunnen hebben van de stijgende ebookprijzen.

(Via: Teleread.)

Dit was mijn laatste post voor eReaders.nl. Ik ga van baan veranderen en lesgeven in het voortgezet onderwijs. Ik vond het heel leuk om voor deze website te mogen schrijven en zal proberen op de site en in het forum actief te blijven. Ik wil jullie hartelijk danken voor alle reacties op de artikelen en hoop dat jullie blijven reageren en discussiëren. Misschien tot ziens bij een ereader meet- of tweet up!

Vorig artikelNominaties voor het e-reading event bekend
Volgend artikelVormgeving van het ebook onder de loep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in