Europa: voorlopig geen BTW-verlaging ebooks

0

Afgelopen week hadden vertegenwoordigers van de Federatie van Europese Uitgevers (FEP) een ontmoeting met Donato Raponi, hoofd van de afdeling Indirecte belastingen en fiscaal beheer. De uitgevers lobbyen al enige tijd voor een verlaging van het BTW-tarief voor ebooks. Raponi gaf echter aan dat dit er voorlopig niet van zal komen, zo meldt de vereniging van Vlaamse uitgevers Boek.be.

In tegenstelling tot gedrukte boeken vallen digitale boeken in heel Europa onder het hoge belastingtarief. In de meeste landen ligt dat tarief rond de 20 procent. Gedrukte boeken mogen echter verkocht worden onder het lage tarief, dat in de meeste landen nog onder de 10 procent ligt. In Nederland is dat bijvoorbeeld slechts 6 procent.

Op het voorstel dat de Europese uitgevers vorige week presenteerden antwoordde Raponi dat er voorlopig geen verandering zal komen in het BTW-tarief voor ebooks. Ook liet hij weten stappen te gaan ondernemen tegen Frankrijk, dat eenzijdig heeft besloten dat vanaf 2012 het lage tarief ook voor ebooks gaat gelden. Frankrijk zal zich binnenkort dan ook moeten verantwoorden tegenover het Europese Hof.

Verder meldde Raponi ook dat er pas in 2015 verandering zal komen in het BTW-criterium met betrekking tot de plaats van vestiging. Nu geldt het tarief in het land van vestiging van de verkopende partij, vanaf 2015 bepaalt de woonplaats van de consument de hoogte van het tarief.

(Via Boek.be.)

Vorig artikelVloeiend scrollen op een eInkscherm van Bookeen
Volgend artikelThe Unbound Book: ‘Het boek verdwijnt niet’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in