Het einde van de eInk-ereader?

0

Het kan niemand die de ereadermarkt in de gaten houdt ontgaan zijn dat er de afgelopen dagen veel is gebeurd op het gebied van digitaal lezen. Volgens velen luiden deze gebeurtenissen het einde in van de ‘dedicated’ eInk-ereader zoals we die nu kennen.

Amazon en Barnes & Noble verlaagden de prijzen van hun apparaten fors, de iBooks app van Apple werkt nu ook op de iPhone en van de iPad zijn er inmiddels meer dan drie miljoen verkocht. De prijzenoorlog die lijkt te zijn uitgebroken en het succes van de iPad leiden tot speculaties over de toekomst van de huidige generatie ereaders.

Jason Perlow, van ZDNet, denkt dat het tijdperk van de ereaders waarop je alleen ebooks kunt lezen ten einde is. Doordat B&N en Amazon de prijzen van hun ereaders verlaagd hebben, worden andere bedrijven gedwongen te volgen. Maar ereaderfabrikanten als Bookeen, iRex en Kobo hebben niet de mogelijkheid om zulke grote prijsverlagingen door te voeren, omdat hun productie veel kleiner is. Volgens Perlow zullen al die kleinere fabrikanten de komende maanden van het toneel verdwijnen als ze niet kunnen concurreren met de grote spelers.

Maar ook Amazon en B&N zullen volgens Perlow op de langere termijn niet doorgaan met de verkoop van hun ereaders. Je ziet nu al dat hun klantenkring uitgebreid wordt naar de iPad en het Android-besturingssysteem, door de apps die de bedrijven ontwikkeld hebben. Perlow denkt dat het voordeel van eInk (leesvriendelijkheid) uiteindelijk niet opweegt tegen de voordelen van multifunctionele apparaten. En tegen de tijd dat de eInk-techniek zover gevorderd is dat het ook kleur en animaties kan weergeven, zullen er betere en vooral goedkopere transreflectieve schermen op de markt zijn.

Ook Crunchgear en PCWorld zijn weinig positief over de toekomst van de huidige generatie ereaders. Volgens hen zijn die gedoemd te verdwijnen en zal er steeds meer een focus komen op multifunctionele apparaten.

De overeenkomst tussen veel van de reacties op internet is dat er een verschuiving te zien is van de nadruk op hardware naar een nadruk op software. De grote Amerikaanse boekwinkels als Amazon, B&N en Borders doen er alles aan om ervoor te zorgen dat klanten hun ebooks door middel van apps op verschillende apparaten kunnen lezen. Niet alleen op hun eigen ereader, maar ook op de iPad, iPhone en op Android-apparaten.

Het lijkt er dan ook erg op dat de toekomst van het digitale lezen ergens in het midden zal liggen. Iemand die een ebook bij een boekwinkel koopt, zal die op een apparaat naar keuze kunnen lezen, of dat nu een eInk-ereader, een tablet of een smartphone is. Voordat die toekomst werkelijkheid zal worden, moeten er echter vooral ook in Nederland nog wel wat obstakels weggenomen worden.

Vorig artikelApple verkoopt 3 miljoen iPads in 80 dagen
Volgend artikel‘Nokia komt eind 2010 met MeeGo-tablet’
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in