EU start onderzoek Google Books officieel

0

De EU start onderzoek naar Google Books nu officieel. In het kader daarvan zijn auteurs en uitgevers opgeroepen om zich hierover uit te spreken. Er vindt een hoorzitting plaats in Brussel op 7 september.

We schreven al eerder dat er een onderzoek zou worden ingesteld, maar nu gaat het dan ook echt van start. Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een klacht van Duitsland. Het land vindt het problematisch dat Google zonder vooraf toestemming te vragen werken van auteurs digitaliseert. Frankrijk en Groot-Brittanië steunen Duitsland hierin.

Euro-Commissaris Viviane Reding is echter van mening dat het Europese auteursrecht hervormd moet worden, omdat 90% van de boeken in bibliotheken niet meer te koop is. Reding zegt dat er een openbare catalogus moet komen waarin deze boeken vermeld worden. Investeerders kunnen meer geld stoppen in digitalisering van deze werken en de auteursrechthebbende krijgt dan weer wat geld voor de digitale publicatie.

De Euro-Commissaris hoopt dat zo de ideologische discussie over Google Books zal veranderen. Ze ervaart zelf de frustratie van de versnipperde regelgeving omtrent auteursrecht in Europese landen in het kader van het opzetten van Europeana, de Europese digitale bibliotheek. “En,” zo voegt Reding toe: “Als wij niet hervormen, dan missen we een hoop commerciële initiatieven die aan de overkant van de Atlantische Oceaan wel mogelijk zijn.”

(Via: NRC Weblog Digitale zaken.)

Vorig artikelOngepubliceerde Vonnegut als ebook
Volgend artikelExclusief: Sneak peeks van BeBook Mini en BeBook 2

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in