iPad vandaag te koop in Nederland

0

Vandaag is het moment aangebroken waar velen naar uitgekeken hebben: de iPad is ook in Nederland te koop. Volgens sommigen is het apparaat de redding van kranten en tijdschriften, volgens anderen is het de toekomst van het boek, weer anderen denken dat het vooral een leuke gadget is. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden die de iPad biedt op het gebied van digitaal lezen.

In onze review van de iPad kun je de eerste ervaringen van Wiebe de Jager met het apparaat lezen. Hij vindt het apparaat vanwege het spiegelende LCD-scherm geen alternatief voor de eInk-ereaders als de Kindle of de Sony Reader. Wel constateert hij, “éénmaal gewend aan het bedieningsgemak, de snelheid, de veelzijdigheid en de sprankelende kleuren van het scherm,” dat het “erg moeilijk is om nog terug te schakelen naar de beperkte functionaliteit en langzame zwart/wit schermen van een ‘echte’ ereader met eInk scherm.” Mensen die een multifunctioneel apparaat willen waarop je óók kunt lezen, hebben aan de iPad een waardevol apparaat.

Ebooks
Omdat het op dit moment voor veel mensen nog onduidelijk is welke boeken je op de iPad kunt lezen, hebben we in de Beginnersgids voor digitaal lezen op eReaders.nl een aparte pagina aan dit onderwerp gewijd. Daar is ondermeer te lezen dat de meeste ebooks die je bij Bol.com of Selexyz kunt kopen nog niet goed op de iPad te lezen zijn. Alleen ebooks in ePub-formaat die niet beveiligd zijn met Adobe DRM kun je op de iPad lezen, via de Apple’s eigen iBooks-app of Stanza.

Daarnaast zal waarschijnlijk ook de Nederlandse versie van Apple’s iBookstore vandaag of een van de komende dagen in gebruik genomen worden. Uitgeverij Unieboek/ Het Spectrum heeft al aangekondigd dat al hun ebooks ook via de iBooks-app te koop aangeboden zullen worden. Hierdoor kun je onder meer de bestsellers van Stephenie Meyer straks ook op je iPad lezen. De verwachting is dat het aantal Nederlandse ebooks in de iBookstore snel uitgebreid zal worden.

Tijdschriften
Voor het lezen van tijdschriften leent de iPad zich goed. Afbeeldingen en tekst zien er scherp en helder uit en het gebruiksgemak van het apparaat is uitstekend. Steeds meer tijdschriften zijn beschikbaar via speciale apps. Nu zijn dit nog vooral Engelstalige, zoals Time of Wired, later dit jaar zullen ook bekende Nederlandse tijdschriften als Viva, Autoweek en Veronica Magazine met een aparte app komen. Ook zijn er apps die meerdere tijdschriften in het assortiment hebben, zoals de Zinio-app.

Verder bieden sommige tijdschriftenuitgevers hun blad ook in PDF-formaat aan. Deze kun je vervolgens bijvoorbeeld in Stanza, iBooks of GoodReader openen. Het lezen van PDF’s gaat op de iPad erg prettig: het ruime scherm biedt met gemak plaats aan een gehele pagina. In-en uitzoomen op bepaalde delen van de tekst is ook erg gemakkelijk. Veel documenten en ook een aantal (gratis) ebooks zijn beschikbaar in PDF-formaat. Ook lijvige rapporten kun je op deze manier comfortabel lezen op de iPad.

Kranten
Ook krantenuitgevers hebben zich op de iPad gestort. Net als bij magazines heb je hier twee opties. Een aantal kranten heeft eigen apps uitgebracht of zal dat binnenkort doen, maar je kunt ook meerdere kranten lezen via een app als PressReader. In die laatste app zijn bijvoorbeeld de Nederlandse kranten Volkskrant en NRC en buitenlandse kranten als Le Figaro of Der Tagesspiegel te lezen. Verder zijn er aparte apps van bijvoorbeeld de Telegraaf en het NRC en komt ook het Nederlands Dagblad binnenkort met een eigen app.

RSS
De iPad is ook een ideaal apparaat voor het bijhouden van RSS-feeds van alle websites waar je in geïnteresseerd bent. Op deze manier heb je snel toegang tot nieuws en artikelen van diverse bronnen. Een voorbeeld van een goed werkende RSS-app is NewsRack. In deze app heb je, door de iPad in landschapsmodus te draaien, aan de linkerkant direct een overzicht van de kanalen die je volgt en het aantal nieuwe artikelen. Het bekijken van de artikelen per kanaal werkt zeer gemakkelijk en de opmaak maakt het lezen van je favoriete RSS-feeds erg prettig. Andere bekende RSS-apps zijn Feeddler en Pulse.

Strips
Er zijn ook diverse apps te vinden voor het lezen van strips op de iPad. Op het grote kleurenscherm komen de afbeeldingen goed tot hun recht. Op dit moment bestaat het aanbod vooral uit Engelstalige comics, maar er zullen in de komende weken ongetwijfeld ook meer Nederlandstalige strips voor de iPad beschikbaar komen. Strips in PDF-formaat kun je uiteraard nu al direct op de iPad lezen via apps als iBooks of GoodReader. Enkele Engelstalige apps die de moeite waard zijn voor het lezen van strips, zijn bijvoorbeeld Marvel Comics en DC Comics.

Specificaties
De iPad is in Nederland te koop voor prijzen tussen de 499 en 799 euro, afhankelijk van het model. De tablet heeft een 9,7-inch LCD-scherm, weegt tussen de 680 gram (Wifi-model) en 730 gram (3G-model) en de accu gaat ruim 10 uur mee. Behalve met Wifi en 3G is het apparaat ook uitgerust met Bluetooth, een 1 GHz processor en heeft het de beschikking over 16-64 GB geheugen (afhankelijk van het model). Een overzicht van de winkels waar je een iPad kunt kopen vind je op de site van Apple. Een aantal winkels zal vanochtend extra vroeg om acht uur de deuren openen om iPad-kopers te verwelkomen.

Update: Een collage van foto’s met rijen voor de Apple-winkels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in