Ophef over deal tussen Wylie en Amazon

0
DELEN

Gisteren werd bekend dat literair agent Andrew Wylie een aantal titels van de backlist van zijn auteurs zonder tussenkomst van een uitgever exclusief via Amazon gaat verkopen. Het handelt om boeken van onder anderen Jorge Luis Borges, Orhan Pamuk, Philip Roth, Salman Rushdie en John Updike. Uitgever Random House reageert woedend op de stap van Wylie.

Volgens Random House wordt het agentschap op deze manier een directe concurrent van de uitgeverij. Daarom schort Random House tot nader order nieuwe contracten met auteurs van Andrew Wylie op. Andrew Wylie stelt echter dat de boeken waarom het gaat niet gedekt worden door huidige afspraken over digitale rechten. De boeken zijn namelijk in gedrukte vorm verschenen voordat er ebooks waren.

Er heerst al lange tijd onduidelijkheid over de digitale rechten van oudere werken. Volgens een aantal uitgevers, waaronder Random House, liggen die rechten impliciet besloten in bestaande contracten, maar anderen denken daar anders over.

In eerste instantie brengt Wylie onder de naam Odyssey Editions een twintigtal titels uit van beroemde auteurs. De ebooks worden gedurende twee jaar exclusief via Amazon
te koop aangeboden en zijn dus op de Kindle of via de Kindle-apps op smartphones en tablets te lezen. De ebooks zullen worden verkocht voor 9,99 dollar.

(Via: Huffington Post.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER