Britse boekenwereld luidt noodklok om ebookkoopjes

0

Sinds korte tijd verkoopt Sony in het Verenigd Koninkrijk een beperkt en wisselend aanbod van populaire digitale boeken voor 20 pence per stuk. In reactie erop verlaagt ook Amazon de prijzen van deze boeken. Een aantal schrijvers, uitgevers en boekverkopers luiden de noodklok: ze vrezen voor een devaluatie van de waarde van boeken in het algemeen.

Onder de boeken die nu tijdelijk voor 20 pence verkocht worden (ongeveer 25 cent), is bijvoorbeeld de bestseller The Stranger’s Child (Kind van een vreemde) van Alan Hollinghurst. Ursula McKenzie, uitgever en vice-voorzitter van de Britse Publishers Association, gaf afgelopen vrijdag duidelijk haar mening tijdens een debat: “We moeten stoppen met het verkopen van boeken tegen 20 pence.” Bestsellerauteur Mark Billingham viel haar bij en vindt de verkoop van ebooks tegen “de helft van een de prijs van een kopje thee” “schandalig”. Andere auteurs noemen de devaluatie van de prijs van recente bestsellers “rampzalig”.

De eigenaar van Jaffé and Neale Bookshop, een onafhankelijke boekwinkel, stelt dat klanten tegenwoordig zonder probleem 4 pond neerleggen voor een ansichtkaart maar moeilijk gaan doen over 6,99 pond voor een bestseller, met als argument dat ze het bij Amazon goedkoper kunnen krijgen.

John Sargent, de directeur van uitgeverij Macmillan, waarschuwde onlangs nog dat boeken op het punt staan ‘aangereden wild’ te worden in een digitale oorlog.

Sony laat in een reactie weten dat de uitgevers die meewerken aan de actie “enthousiast” reageerden op de pogingen van het bedrijf om de ebooks bij een “groeiend publiek” aan de man te brengen. Volgens website Futurebook zorgen de prijsverlagingen er echter wel voor dat de verkoop van papieren exemplaren van dezelfde titels is ingestort.

(Via: The Bookseller)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in