Franse overheid investeert miljoenen in nationaal ebookplatform

0

De Franse overheid gaat miljoenen investeren in een nationaal ebookplatform dat de concurrentie moet aangaan met Google, Amazon en Apple. Het project is een samenwerking tussen telefoonmaatschappijen, uitgeverijen en boekwinkels en zal uitmonden in een dienst waarmee lezers op diverse apparaten toegang hebben tot hun ebooks.

De eerste investering van de Commissaire Général à l’Investissement, vallend onder gezag van de Franse premier, zal bestaan uit 3 miljoen euro waarmee een zes maanden durende testfase wordt gestart. Vanaf begin 2013 wordt het platform vervolgens met behulp van “enkele tientallen miljoenen” in de markt gezet.

Voor het project – met als codenaam MO3T – gaan diverse marktpartijen met elkaar samenwerken. Zo maken telecombedrijven Orange, France Télécom en SFR deel uit van de groep, naast uitgevers als Gallimard, Flammarion en La Martinière. Ook boekwinkels FNAC en La Procure doen mee. Technisch gezien bestaat het platform uit een door de telecommaatschappijen ondersteunde service waarbij consumenten in de cloud ebooks ter beschikking hebben die ze vervolgens op elk willekeurig apparaat kunnen lezen. Ook als de lezer niet met internet verbonden is, moeten de ebooks gebruikt kunnen worden.

De boekhandels die deelnemen aan het project zien met name heil in de mogelijkheid waarbij klanten een ebook eenvoudig kunnen kopen en lezen door hun mobiele nummer op te geven in de boekwinkel. Op die manier zouden ook eenvoudig bundels van papieren boeken en ebooks verkocht kunnen worden.

Toch is er ook kritiek op de plannen: uitgeverij Hachette, de grootste uitgeverij van Frankrijk, is bang dat er teveel spelers om tafel zitten waardoor de ontwikkeling nooit zo snel kan gaan als bij de Amerikaanse concurrentie.

(Via: L’Express)

Vorig artikelKindle Touch eenvoudig te jailbreaken via internet
Volgend artikelE-rotiek populair bij digitale lezers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in