Opnieuw aanklacht tegen Apple en grote uitgevers om ebookprijzen

0

Opnieuw is er een aanklacht ingediend tegen Apple en een aantal grote Amerikaanse uitgevers vanwege de prijsstelling van ebooks. Volgens de klagende partij hebben de uitgevers tegelijk met de introductie van de iPad gemeenschappelijk afspraken gemaakt over ebookprijzen.

De zaak is in New York aangespannen door Finkelstein Thompson, een advocatenkantoor op het gebied van consumentenrechten en mededingingsrecht. Apple zou samen met de zes grootste Amerikaanse uitgevers hebben afgesproken om te gaan werken volgens het ‘agency model’, waarbij de uitgever de prijs van ebooks kan vaststellen en de verkopende partij zich daaraan moet houden.

In het voorjaar van 2010 – na de komst van de iPad – verhoogden veel uitgevers hun prijzen, waarbij ze vereisten dat verkopers zich daaraan zouden houden. Uit het persbericht: “De boekenuitgevers zouden hebben afgesproken tegelijkertijd de prijs van ebooks te verhogen, vaak van 9,99 naar 12,99 dollar.” De zes uitgevers tegen welke de aanklacht zich richt zijn Hachette Book Group, HarperCollins, Macmillan Publishers, Penguin Group (USA), Random House en Simon & Schuster.

Finkelstein Thompson is nu op zoek naar consumenten die na 1 april 2010 een ebook van een van de uitgevers hebben aangeschaft dat meer dan 9,99 dollar kostte.

De aanklacht is de tweede deze maand, eerder werd er al een aanklacht ingediend tegen Apple en vijf van deze zes grote uitgevers door het advocatenkantoor Hagens Berman.

(Via: Mediabistro.)

Vorig artikelKluwer digitaliseert boeken voor KPMG België
Volgend artikelUitgeverij Brill ziet omzet ebooks stijgen met 45%

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in