Studon verwijdert Mobipocket

0

Online ebookwinkel Studon biedt vanaf later vandaag geen Mobipocket ebooks meer aan. Daarmee zijn ze een van de eerste webwinkels die afscheid neemt van het Mobipocket formaat.

Het is best verwarrend voor de nietsvermoedende gebruiker: “heb ik ePub of Mobipocket nodig op mijn ereader?” Mobipocket of ePub ondersteuning is afhankelijk van je ereader en tegenwoordig ook van je firmware versie. Zowel Cybook als BeBook hebben een firmware versie uitgebracht waarmee je legaal aangekochte Mobipocket ebooks waardeloos worden. De voorgaande firmware updates boden slechts ondersteuning aan Mobipocket.

Studon wil de verwarring nu opheffen door alleen nog maar ePub ebooks aan te bieden. Louis Smit, eigenaar van Studon, wil zo duidelijkheid scheppen onder zijn klanten en verwijdert daarom alle Mobipocket ebooks uit het assortiment. Op het forum van eReaders.nl zijn al verschillende mensen gesignaleerd die Mobipocket bestanden hadden aangekocht terwijl die niet leesbaar zijn op een ereader met ePub ondersteuning.

Studon is een van de eerste, zo niet de eerste webwinkel die Mobipocket formaat ebooks verwijderd. Bovendien wordt er een review functie en een sortering op auteur toegevoegd aan de winkel. Eerder al heeft Studon het BTW-tarief verlaagd als ludieke actie om de politiek te bewegen naar het lage tarief te gaan voor ebooks. Helaas worden het downloaden van ebooks als dienst gezien en daarvoor mag volgens de Europese BTW-regel geen laag BTW-tarief worden gerekend.

Amazon
Mobipocket is een onderdeel van online retailer en ebookverkoper Amazon. Amazon heeft verordonneerd dat er naast Mobipocket DRM geen andere DRM, bijvoorbeeld van Adobe, op een ereader mag voorkomen. Daarom kun je op een ereader geen Mobipocket én ePub bestanden zetten en moet je kiezen welke bestanden je op je ereader wil hebben. De meeste fabrikanten in Nederland hebben gekozen voor ePub ondersteuning. Alleen de iRex Iliad biedt op dit moment nog enkel Mobipocket ondersteuning. BeBook en Cybook hebben de gebruiker de keus gegeven. Je kunt je ereader updaten, maar dan verlies je Mobipocket ondersteuning of je kunt je ereader zo laten, maar dan heb je geen ePub ondersteuning.

Vorig artikelGeheime Microsoft ereader tablet
Volgend artikeliRex DR800SG blijkt een grote stap vooruit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in