Ebooks beginnen gedrukte boeken te kannibaliseren

0

Uit gegevens van Nielsen BookScan blijkt dat de verkoop van ebooks in bepaalde genres tot kannibalisatie van gedrukte titels leidt. De verkoop van gedrukte liefdesromans nam bijvoorbeeld voor het eerst af, in een tijd dat ebookverkopen meer dan verdubbelden.

De gegevens van Nielsen werden naar buiten gebracht op een seminar over de invloed van ebooks op de markt. Genres als liefdesromans en science-fiction blijken het in ebookvorm bovengemiddeld beter te doen dan in gedrukte vorm. Het aandeel science-fiction in de totale wereldwijde ebookverkopen is met 10 procent bijvoorbeeld drie keer zoveel als het aandeel van dat genre in gedrukte vorm. Liefdesromans maken 14 procent van de ebookmarkt uit, zeven keer zoveel als het aandeel van dat genre in de gedrukte uitgaves.

Juist in deze twee genres neemt de verkoop van gedrukte boeken nu af. In de Verenigde Staten nam de verkoop van gedrukte liefdesromans tot nu toe dit jaar met 7,5 procent af. Ook de verkoop van gedrukte science-fiction- en fantasyboeken is dalende.

Volgens Julie Meynink van Nielsen BookScan is het nog te vroeg om vergaande conclusies te trekken, maar is er in elk geval een correlatie te zien tussen de stijging van de verkoop van ebooks in die twee genres en de daling van de gedrukte verkopen.

Benedict Evans, analist bij Enders Analysis, ziet ook een relatie tussen de verschuivingen. ‘Het lijken meer dan normale veranderingen te zijn.’ Evans ging in het seminar verder ook in op de gevolgen van de opkomst van ebooks. ‘De gevolgen op korte termijn worden vaak overschat, en de gevolgen op lange termijn onderschat.’ Hij stelde dat het tien jaar duurde voordat de verkoop van cd’s gehalveerd werd onder invloed van digitalisering, en het kan langer duren voordat ebooks dat effect op gedrukte boeken hebben. ‘Het overstappen op ebooks zal per bevolkingsgroep en genre verschillen.’

(Via: The Bookseller)

Vorig artikel‘Uitgevers misbruiken en ondergraven auteursrecht’
Volgend artikelEen op tien Amerikanen gebruikt ereader
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in