De Stichting Bibliotheek.nl wil een groter budget voor digitale content. De stichting gelooft namelijk dat het gebruik van ebooks binnen twee á drie jaar zal versnellen. “Dit patroon is zichtbaar in de VS en ook bij andere markten, zoals de muziekmarkt. Over vijf jaar zal vermoedelijk driekwart van het boekaanbod ook een e-bookvariant hebben.”
Het standpunt van Bibliotheek.nl werd duidelijk in de reactie op het voornemen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om de inkoopkracht voor digitale content van openbare bibliotheken te vergroten met steun van de gemeente. Het OCW vindt dat de inkoop van digitale content landelijk moet worden uitgevoerd vanwege efficiencyoverwegingen. De notitie van Bibliotheek.nl was op 15 september voorgelegd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten-commissie (VNG) Onderwijs, Cultuur en Sport. De commissie heeft ingestemd met deze notitie, echter de VNG-commissie Financiën moet nog een uitspraak doen.
Bibliotheek.nl richt zich op digitale content, niet alleen op ebooks, maar ook op het downloaden en streamen van muziek. “Tegen deze achtergrond is helder dat Bibliotheek.nl van mening is dat een forser budget benodigd is voor e-content.” Momenteel is de omvang van het budget 3,5 miljoen euro, dit budget moet groeien naar circa 25 miljoen euro, volgens Bibliotheek.nl.
Het VOB-bureau (Vereniging Openbare Bibliotheken) staat over het algemeen positief tegenover het voorstel. Wel heeft het bureau opgemerkt dat er momenteel niet voldoende digitale content beschikbaar is en dat auteursrechthebbende organisaties nog niet weten hoe ze om moeten gaan met tijdelijke licenties voor het uitlenen van ebooks. Regelgeving op Europees niveau is hiervoor wenselijk meent de VOB. Tenslotte vindt de VOB dat de branche zelf tot besluitvorming dient te komen omtrent de aankoop en financiering van digitale content maar dat medewerking van gemeenten hierbij wel gewenst is.
“Ik ben van mening dat we juist nu en ook alleen maar samen een nieuwe sterke branche neer kunnen zetten als we echt gaan centraliseren. Centrale digitale content is m. i. een must.”, aldus Marion Mertens, bestuurslid van de VOB.
(Via: Bibliotheekblad)