Boek.be gaat in Vlaanderen ebooks verkopen via de nieuwe site www.e-boek.org. Bij het aanmaken van een account moet de consument zijn favoriete boekhandel opgeven. Iedere keer dat de consument een ebook koopt via de website, krijgt de gekozen boekhandel een percentage van de opbrengst.
Boek.be is een overkoepelende organisatie voor boekhandels en -importeurs in Vlaanderen. De leden van Boek.be vertegenwoordigen zo’n 90% van de verkoop van nieuwe boeken. De kerntaak van Boek.be is het bevorderen van het boek in Vlaanderen door steun op zowel inhoudelijk als logistiek vlak te verlenen aan de lidverenigingen. eReaders.nl belde met Geert Joris, de directeur van Boek.be.
In uw persbericht schrijft u dat de boekhandels een adviserende rol spelen bij de verkoop van ebooks. Betekent dit dat zij ook mee gaan delen in de opbrengst?
Ja, zij gaan inderdaad meedelen in de opbrengsten. Bij het aanmaken van een account dient de consument een favoriete boekhandel op te geven. Bij iedere verkoop krijgt die boekhandel 5% van de opbrengst. Een volgende stap is dat als de boekhandel een eigen skin wil, er een fee per maand betaald (€19,-) wordt en dan krijgt een boekhandel 10%. Daarvoor krijgt hij zijn eigen logo op de site en een eigen webadres dat lijkt op naamboekhandel.e-boek.org. Wil de boekhandelaar een integratie in zijn eigen site dan betaalt hij €75,- per maand. De boekhandel krijgt dan 15% van de opbrengst van een verkocht ebook. De laatste stap is volledige integratie. De boekhandel moet dan zelf onderhandelen met aanbieders van ebooks. Boek.be zit er dan eigenlijk niet meer tussen.
Waarom heeft u als eerste gekozen voor samenwerking met BeBook?
BeBook kon snel schakelen en makkelijk leveren in Vlaanderen. Anderen konden dat niet. Wij hebben geen exclusiviteit afgesproken met BeBook en zullen dan ook op termijn ook andere ereaders verkopen.
We zijn al sinds begin dit jaar in gesprek met Sony om die ereaders te verkopen, maar het is lastig uit te leggen dat België bestaat uit drie gewesten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Sony wil een winkel voor heel België en dat gaat niet door die driedeling. Sony Benelux begrijpt het nu wel, maar San Diego wil er nog niet aan. Die denken dat België één stad is. Voorlopig zal de Sony ereader dus alleen via andere invoerkanalen in België verkocht kunnen worden.
Nu is er in België ook een groep van 5% van de bevolking die Duits spreekt. Gaat u daar ook nog ebooks voor beschikbaar maken?
Deze groep is vrij klein, misschien dat we op termijn iets kunnen doen met Libreka. Meestal hebben zij hun eigen kanalen om ebooks te kopen en daarnaast spreekt deze groep vaak ook Engels en Frans.