NRC epaper vergelijking op verschillende ereaders

0

Sinds medio oktober 2009 is de ePaper van NRC Handelsblad zowel in PDF- als in ePub-vorm beschikbaar. Hiermee wordt de weg geopend om de NRC ePaper op allerlei verschillende typen ereader apparaten te lezen; de oude ePaper versie van NRC was immers enkel te lezen op de iLiad van iRex. Dat maakt nieuwsgierig naar de leeservaring van die vernieuwde ePaper op de diverse ereader apparaten. Michel van eReaders.nl heeft een video-review gemaakt.

De video-review toont de leeservaring van de ePaper op 4 verschillende typen ereaders, waaronder 2 eInk ereaders:
1. de Sony PRS-600 Touch Edition, een eInk ereader met een 6 inch touchscreen scherm;
2. de iRex DR1000S, een eInk ereader met een 10 inch scherm dat met een styluspen bedienbaar is;
3. de iPod Touch (vergelijkbaar met de iPhone) met een 3,5 inch touchscreen kleurenscherm;
4. een normale laptop met 15 inch kleurenscherm.

Op de Sony eInk ereader en op de iPod Touch lezen we de ePaper in ePub-vorm; op de iRex eInk ereader doen we dat in PDF-vorm en op de laptop doen we het zowel in PDF- als in ePub-vorm.

Michels conclusies
De vernieuwde ePaper van NRC Handelsblad is een interessante mijlpaal in de huidige snelle ontwikkelingen rond digitaal lezen op de Nederlandstalige markt. Voor mensen die van digitaal lezen houden en graag een kwaliteitskrant lezen, biedt deze nieuwe ePaper niet alleen interessante digitale inhoud maar ook veel flexibiliteit. De ePaper is nu immers zowel in PDF- als in ePub-vorm beschikbaar, waarmee het comfortabel te lezen is op allerlei verschillende typen apparaten.

Er zijn nog diverse verbeteringen mogelijk maar desondanks leest de ePaper nu al prima op de verschillende apparaten. Elk apparaat heeft zijn eigen voor- en nadelen, die voor iedereen waarschijnlijk weer verschillend wegen, dus iedereen zal waarschijnlijk zijn eigen voorkeur hebben. Persoonlijk verkies ik de laptop en de iPod Touch vanwege de goede connectiviteit (mits draadloos internet beschikbaar), de vele handige en snelle navigatiemogelijkheden en de kleurenschermen.

De eInk ereaders lezen rustig en comfortabel maar missen nog kleur en snelheid en op dit moment ook nog een goede connectiviteit (je moet de ePaper nog dagelijks via een kabeltje aan je PC downloaden). Dit laatste zal hopelijk snel veranderen nu er ook op de Nederlandstalige markt nieuwe eInk ereaders beschikbaar lijken te komen met de mogelijkheid om via draadloos internet bestanden binnen te halen.

Gratis proefabonnement
Alles bij elkaar in ieder geval voldoende aanleiding om iedereen van harte aan te bevelen het zelf ook eens te gaan uitproberen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Dat kan gratis en voor niets want NRC biedt een gratis proefabonnement voor zes weken.

Welke voorkeur heb jij?
Zoals gezegd, iedereen heeft vast zijn eigen voorkeur. Wij zijn heel benieuwd naar jullie voorkeuren, vooral ook omdat we met die kennis beter in kunnen spelen op de interesses van ons lezerspubliek. Kun je hieronder aangeven op welk apparaat jij het liefste je NRC epaper leest en of je dat dan het liefst in ePub of in PDF binnenhaalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in