Heeft de ereader je koopgedrag beïnvloed?

0

Als je een ereader hebt gekocht, dan is het niet onwaarschijnlijk dat je ebooks wil gaan lezen. Je kunt dan natuurlijk gratis ebooks downloaden, maar die zijn meestal niet recent. Wil je recente ebooks via de legale weg op het apparaat zetten, dan zul je ze moeten aanschaffen.

Gelukkig kun je daarvoor inmiddels terecht bij meerdere ebookwinkels op het internet. Grote namen als Bol.com, ebook.nl, Selexyz en Libris, maar ook startende ebookhandelaren zoals Studon.nl en ebookweb.nl verkopen ebooks.

Het Amerikaanse weblog AuthorBuzz.com heeft een peiling gedaan onder 200 ereader-eigenaren over hun ebookkoopgedrag. Daaruit kwam als resultaat dat elk van die 200 mensen soms wel het dubbele aantal kochten, en sommigen daarvan merkten dat ze soms wel 300% meer boeken kochten dan toen ze nog papieren equivalenten lazen.

Als dit een officieel onderzoek zou zijn geweest, zouden de cijfers verre van representatief zijn. Maar desondanks zijn ze wel indrukwekkend.

Officiële Nederlandse cijfers over ebookverkoop kunnen we pas verwachten in april 2010, als Intomart GFK de eerste cijfers van het eerste kwartaal van 2010 zal hebben gepubliceerd. Onder andere Bol.com, ECI, Selexyz en Bruna zullen om de tafel gaan zitten en hun cijfers ter beschikking stellen. Zo is er 70 tot 80% van de verkopen bekend en kunnen er maandelijks cijfers verzameld worden.

Voorlopig geen officiële ebookcijfers dus dan maar een onofficieel, niet-representatief steekproefje onder onze lezers. Heeft het hebben van een ereader je eigen koopgedrag beïnvloed? Koop je nu meer ebooks of is je eigen koopgedrag hetzelfde gebleven? En schaf je nu ook ebooks uit andere genres aan? Wat was het eerste ebook dat je kocht? Koop je ebooks in een online webwinkel of liever bij de auteur zelf?

(Via: Publishing perspectives.)

Vorig artikelEuroform Uitgeverij eerste in Nederland met zakelijk lesmateriaal op DR1000S
Volgend artikel101 tips voor het aanschaffen van een ereader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in