Overheid Groot-Brittannië houdt vast aan hoog BTW-tarief ebooks

0

De overheid van Groot-Brittannië heeft te kennen gegeven dat het geen grond ziet om het momenteel geldende hoge BTW-tarief voor ebooks te verlagen. Volgens de regering is het binnen de nu geldende Europese regels niet mogelijk om ebooks net als gedrukte boeken onder het lage tarief te laten vallen.

Het standpunt van de regering komt als antwoord op vragen van een kamerlid of Groot-Brittannië net als Frankrijk ebooks onder het lage belastingtarief zou laten vallen. Volgens staatssecretaris David Gauke is dat echter niet mogelijk: “Onder de Europese wetgeving hebben ebooks een hoog BTW-tarief.

Frankrijk, dat vanaf 1 januari 2012 ebooks onder het lage tarief laat vallen, kreeg in Europa navolging van Luxemburg, waar het lage tarief van 3 procent eveneens vanaf januari zal gelden voor digitale boeken. Omdat zowel Apple als Amazon in Luxemburg gevestigd zijn kan dat grote gevolgen hebben voor de ebookverkoop in alle Europese landen.

Europa heeft eerder aangegeven niet voor 2015 iets te veranderen aan regelgeving rond BTW en vestigingsplaats. Nu geldt het tarief in het land van vestiging van de verkopende partij, vanaf 2015 bepaalt de woonplaats van de consument de hoogte van het tarief.

Een aantal uitgevers in Frankrijk hebben inmiddels al besloten het lage tarief met onmiddellijke ingang te laten gelden voor hun ebooks. De Franse overheid heeft aangeboden boetes te betalen wanneer Europa deze aan uitgevers oplegt vanwege het schenden van Europese regels rondom BTW op ebooks.

(Via: The Bookseller)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in