Nederlandse ebookpiraat niet veroordeeld

0

Een Nederlander die via The Pirate Bay een kleine 5000 ebooks uploadde, wordt niet veroordeeld. De Rotterdamse politierechter verklaarde het Openbaar Ministerie in de zaak niet-ontvankelijk. Volgens de rechter is het uploaden van ebooks op deze schaal geen strafrechtelijke zaak maar een civielrechtelijke zaak.

In het voorjaar van 2012 deed Brein aangifte tegen de man, die een torrent met 4887 Nederlandstalige ebooks beschikbaar had gesteld op The Pirate Bay. Met zijn overtreding zou de Oud-Beijerlander een boete van 19.500 euro en een celstraf van 6 maanden riskeren.

De advocaat van de man beargumenteerde in de rechtszaak dat het OM geen grond had hem te vervolgen. Inbreuk op het auteursrecht moet volgens hem voornamelijk via het civiele recht worden afgehandeld en niet via een strafzaak. Pas als bedrijfsmatig inbreuk zou worden gemaakt, kan het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaan.

De politierechter ging daarin mee en sprak dus ook geen inhoudelijk oordeel uit over de zaak. Het was de eerste keer dat een Nederlandse torrent-uploader voor de rechter verscheen. Omdat er geen inhoudelijke uitspraak is gedaan en het OM nog in beroep kan gaan, is niet duidelijk wat deze uitspraak voor de toekomst zal betekenen. Mogelijk zal Brein in het vervolg zelf rechtszaken tegen uploaders moeten aanspannen in plaats van het via het OM te spelen.

(Via Tweakers)

Vorig artikelKindle Paperwhite nu ook in Nederland te bestellen
Volgend artikelIcarus komt met nieuwe 6-inch en 8-inch ereaders

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in