De ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen bieden kansen voor nieuwe initiatieven. Zoals vaker besproken op eReaders.nl laten de opmaak en het ontwerp van sommige ebooks nogal eens te wensen over. Een nieuw initiatief van nieuweklasse* stelt dit aan de kaak.
Nieuweklasse* is een werkplaats waar getalenteerde jonge ontwerpers de kans krijgen zich te ontwikkelen en een portfolio op te bouwen. In een recentelijk opgestart project, genaamd ‘het boek van De toekomst’, worden de ontwerpers uitgedaagd om creatief na te denken over het vormgeven van digitale boeken.
Geïnspireerd door het boek ‘Print is dead’ van Jeff Gomez vraagt nieuweklasse* zich af: “wat kan een boek méér zijn dan slechts woorden op een rechthoekig vlak?”. In zijn boek stelt Gomez namelijk dat er een parallel te trekken is tussen de ontwikkeling van de lp en dat van het boek waarbij voor beide geldt dat de vormgeving van hun voorgangers van grote invloed is geweest op het huidige ontwerp. Een cd is nog steeds een verkleinde platenhoes en bij de ereader wordt het papieren boek nagebootst. Dat kan anders, vindt nieuweklasse*.
Ondanks een voorliefde voor gedrukte boeken, zien zij ook de mogelijkheden die digitaal lezen biedt. De invloed van digitale media verandert de leescultuur en het boekenvak. Volgens nieuweklasse* wordt er nu echter nog te koppig vastgehouden aan de traditie en worden er geen nieuwe vormen of structuren uitgeprobeerd.
De resultaten van het project moeten uitgevers, ontwerpers en schrijvers aan het denken zetten en ervoor zorgen dat de nieuwe mogelijkheden van digitaal lezen omarmd worden. Nieuweklasse* is er van overtuigd dat het papieren boek zal blijven bestaan in de vorm van mooie gedrukte boeken. Paperbacks, welke zij ‘zielloos’ noemen, moeten verdwijnen en vervangen worden door goede digitale exemplaren.
Het project is net gestart en van initiatiefnemer Joke Mestdagh vernamen wij dat de eerste ontwerpers al hebben aangegeven de uitdaging aan te willen gaan. eReaders.nl zal de ontwikkelingen van dit interessante project op de voet volgen.
(Via: http://www.nieuweklasse.org/blog/)