Maak je eigen ebook cloudbibliotheek met Google Drive en Calibre

1

Met het gratis ebookbeheerprogramma Calibre en de zojuist geïntroduceerde Google Drive maak je in een handomdraai je eigen persoonlijke cloudbibliotheek, waardoor je altijd en overal bij je ebooks kunt. Bovendien wordt je ebookcollectie een stuk toekomstbestendiger door de conversiemogelijkheden van Calibre.

Google Drive is een virtuele online opslagruimte à la DropBox. Je kunt er verschillende soorten documenten opslaan, die je altijd via de browser kunt bekijken. Als je je aanmeldt voor Google Drive krijg je 5 GB opslagruimte gratis ter beschikking en kun je een programma downloaden waarmee je alle data eenvoudig synchroniseren met je PC of Mac.

Dat laatste biedt interessante mogelijkheden voor de gevorderde ebooklezer. Je kunt met Google Drive en het gratis ebookbeheerprogramma Calibre in een handomdraai een persoonlijke online ebookbibliotheek in elkaar zetten. Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe je met Google Drive en Calibre al je digitale boeken in de cloud kunt brengen; ideaal bijvoorbeeld als je computer crasht of als je op vakantie even in je ebookcollectie wilt neuzen.

Maak eerst een account aan op drive.google.com. Als je al een Gmail of Google Apps gebruiker bent log je gewoon in met je bestaande gebruikersgegevens. Download en installeer vervolgens de Google Drive applicatie op je computer. Zodra deze geïnstalleerd is vind je een nieuwe directory op je systeem met als naam ‘Google Drive’. Ga naar deze directory en maak een nieuwe map ‘Mijn ebooks’ (of een meer fantasierijke naam).

Download en installeer nu Calibre (gratis). Met Calibre kun je al je ebooks importeren, beheren, bekijken en omzetten naar andere formaten. In principe kan Calibre alleen overweg met drm-vrije ebooks, maar her en der zijn er op het internet plugins te vinden waarmee je de drm op de door jou aangeschafte ebooks kunt verwijderen.

Als je Calibre voor het eerst start, wordt je door het programma gevraagd waar de ebookbibliotheek aangemaakt moet worden. Hier selecteer je de zojuist aangemaakte ‘Mijn ebooks’ directory op je Google Drive. Maak er een gewoonte van om al je ebooks naar Calibre te ‘slepen’. Het programma herkent automatisch de naam van de auteur en de titel van het ebook. Als dat niet het geval is, kun je deze data zelf bewerken en al doende kun je helemaal naar eigen wens je ebookbibliotheek opbouwen.

Als je een ereader of tablet aansluit dan wordt deze automatisch door Calibre herkend. Je kunt vervolgens kiezen welke ebooks naar je device gesynchroniseerd moeten worden. Ideaal is dat Calibre ook ebooks kan omzetten; bestaat je collectie uit ePub ebooks, maar overweeg je een Kindle ereader aan te schaffen? Geen probleem, met een druk op de knop zet Calibre al je ebooks om in een ander formaat.

Heb je Calibre al op je computer staan, en wil je je ebookbibliotheek verplaatsen naar Google Drive? Zoek dan de plek op waar Calibre je ebookbibliotheek had staan, en verplaats deze naar de Google Drive directory. Vervolgens moet je Calibre even vertellen waar je ebookcollectie te vinden is. Start daartoe de Welkomstwizard op, te vinden in het menu ‘Voorkeuren’, en selecteer de bibliotheek in de Google Drive-map. De wijzigingen die je in Calibre aanbrengt worden nu automatisch doorgevoerd in je online collectie.

Let op: geef de bestanden en mappen in de hoofddirectory (‘Mijn ebooks’ in dit voorbeeld) nooit handmatig andere namen, dan herkent Calibre de ebooks niet meer. En delete in geen geval het bestand metadata.db; hierin slaat Calibre alle auteur- en titeldata op met betrekking tot je digitale boeken.

Tot slot: momenteel biedt Google Drive nog geen apps voor iOS of Android, maar zodra dat wel het geval is kun je natuurlijk ook direct ebooks op je mobiele device toevoegen uit je ebookcollectie. En verder is het gebruik van Google Drive tot 5 GB gratis; mocht je meer ruimte nodig hebben, dan kun je extra GB’s bijkopen voor een paar dollar per maand. Maar de meeste ebooks zijn niet zo groot, dus met die 5 GB kun je makkelijk duizenden ebooks beheren. En bevalt Calibre goed? Overweeg dan om een donatie achter te laten bij de maker!

Update: er is al wel een Android app beschikbaar voor Google Drive. Met dank aan @rsnijders

Vorig artikelNewsify: RSS-feeds lezen op je iPhone
Volgend artikelTwee imprints van uitgeverij MacMillan schaffen DRM af

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in