Bibliotheken willen modernisering auteursrecht voor uitleen ebooks

0
DELEN

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) is gisteren in samenwerking met Europese partners een campagne gestart om aandacht te vragen voor de problemen waar bibliotheken tegenaan lopen bij het aanbieden van digitale boeken.

Omdat digitale boeken momenteel niet onder het leenrecht vallen moeten bibliotheken met uitgevers om de tafel om ebooks in bibliotheken aan te kunnen bieden. Uitgevers liggen vaak dwars, omdat ze niet willen dat de nieuwste boeken direct als ebooks in de bibliotheek te leen zijn.

De bibliotheken willen daarom dat de politiek maatregelen neemt om ebooks gelijk te trekken met papieren boeken. Onder de titel ‘The right to e-read’ is een petitie opgesteld die het publiek kan ondertekenen.

Ap de Vries, directeur van de VOB: “Bibliotheken zijn een onmisbare plek voor onbelemmerde toegang tot kennis, educatie, literatuur, debat en cultuur. Deze toegang moet zowel fysiek als digitaal gewaarborgd zijn. Het uitlenen van e-books vormt daarom een essentiële uitbreiding van de huidige dienstverlening van bibliotheken. De 6 miljoen gebruikers van openbare bibliotheken alleen al in Nederland vragen daar om.”


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER