Bibliotheken willen modernisering auteursrecht voor uitleen ebooks

0

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) is gisteren in samenwerking met Europese partners een campagne gestart om aandacht te vragen voor de problemen waar bibliotheken tegenaan lopen bij het aanbieden van digitale boeken.

Omdat digitale boeken momenteel niet onder het leenrecht vallen moeten bibliotheken met uitgevers om de tafel om ebooks in bibliotheken aan te kunnen bieden. Uitgevers liggen vaak dwars, omdat ze niet willen dat de nieuwste boeken direct als ebooks in de bibliotheek te leen zijn.

De bibliotheken willen daarom dat de politiek maatregelen neemt om ebooks gelijk te trekken met papieren boeken. Onder de titel ‘The right to e-read’ is een petitie opgesteld die het publiek kan ondertekenen.

Ap de Vries, directeur van de VOB: “Bibliotheken zijn een onmisbare plek voor onbelemmerde toegang tot kennis, educatie, literatuur, debat en cultuur. Deze toegang moet zowel fysiek als digitaal gewaarborgd zijn. Het uitlenen van e-books vormt daarom een essentiële uitbreiding van de huidige dienstverlening van bibliotheken. De 6 miljoen gebruikers van openbare bibliotheken alleen al in Nederland vragen daar om.”

Vorig artikelKB maakt boeken tot 1940 online beschikbaar
Volgend artikel‘For Dummies’-titels nu ook te lezen via abonnementsdienst Scribd
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in