De deal die Google Books met auteurs en uitgevers heeft gesloten in Amerika, zorgt voor splitsing in Europa onder uitgevers en auteurs. Oxford University Press, eigenaar van RandomHouse en Bertelsmann & Holtzbrinck, eigenaar van MacMillan zijn voor de Settlement.
Zij zien de deal vooral als een mogelijkheid om de zichtbaarheid van hun archieven te vergroten. De deal moet nog wel goedgekeurd worden door de rechter.
De oppositie in de rest van Europa groeit echter. Franse uitgevers tezamen met Duitse, Zwitserse, Oostenrijkse en Spaanse verenigingen voor nationale collecties zijn tegen de deal en raden hun auteurs aan om zich terug te trekken uit de settlement.
De deadline om je terug te trekken uit de Settlement is gesteld op 4 september 2009. De rechter doet een uitspraak op 7 oktober. Een auteursrechtspecialist zei echter dat de last-minute bezwaren van Europa weinig uit zou maken voor de Amerikaanse rechter. En zelfs de Franse nationale bibliotheek, die eerst en plein public bezwaren had tegen de Google Book Settlement, is nu in gesprek met Google voor het digitaliseren van de collectie. Inmiddels werken rond de gehele wereld zo’n 25.000 bibliotheken samen met Google voor het digitaal maken van de papieren boeken.
Op 7 september spreekt de Europese Commissie over de deal. De EC steunt zelf al Europeana, de Europese variant die boeken uit alle bibliotheken digitaliseert en andere landelijke digitaliseringsinitiatieven.
Wil je meer weten over de Google Book Settlement, kijk dan naar de FAQ van Wired of lees verder op deze site.
Zijn er hier al individuele auteurs, bibliotheken of uitgeverijen die zich hebben teruggetrokken uit de Google Books deal? Of raden de uitgeverijen juist het tegenovergestelde aan: laat je boeken scannen voor extra exposure? Waarom heb je je wel of niet teruggetrokken?
(Via: New York Times.)