iRex DR800SG blijkt een grote stap vooruit

0

Gisteravond (Nederlandse tijd) vond in de Verenigde Staten een persconferentie plaats rond de introductie van de nieuwe eInk reader van iRex, hun eerste met 3G. Tegelijkertijd was er in Eindhoven een bijeenkomst voor genodigden, waarbij live-videobeelden werden getoond vanuit de VS en er ook gespeeld mocht worden met het nieuwe apparaat. eReaders.nl was erbij en raakte sterk onder de indruk van het nieuwe apparaat.

De marktintroductie in de VS
Bij de bijeenkomst in het iRex-bedrijfsgebouw in Eindhoven waren naar schatting zo’n 60 personen aanwezig. Daaronder ook veel medewerkers van iRex; leuk om zo tegelijkertijd de sfeer en cultuur van dit innovatieve Nederlands bedrijf te proeven.

Tijdens de persconferentie in de VS kwamen diverse samenwerkende partners aan het woord: iRex natuurlijk maar ook telecom-partner Verizon en Amerika’s grootste boekwinkel Barnes & Noble. Samen bieden zij de Amerikaanse consument een aantrekkelijk alternatief voor o.a. de Amazon Kindle 2, de Amazon Kindle DX en de Sony Daily Edition: drie andere apparaten met 3G. Hiernaast een fotootje vanuit de zaal in Eindhoven van het videoscherm tijdens de aansprekende presentatie van de voorman van telecom-partner Verizon.

Een vergelijking met de concurrentie in de VS
Met de DR800SG en de genoemde partnerships zet iRex in op de snel groeiende markt voor digitaal lezen in de VS. Het apparaat onderscheidt zich van de Amazone Kindles door het touchscreen, die met een styluspen bediend wordt. Voordelen van iRex’ nieuwste ten opzichte van de Sony Daily Edition is het grotere scherm (8,1 inch tegen 7 inch) en het hogere leescomfort van het scherm. Voor de lezer is het bovendien erg prettig dat iRex en haar partners voor een open DRM format hebben gekozen; hiermee wordt veel meer winkelvrijheid geboden dan bv. concurrent Amazon biedt met haar gesloten DRM-format op de Amazon Kindles. Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Grote stap vooruit ten opzichte van de bestaande iRex ereaders
Tijdens de bijeenkomst in Eindhoven mochten we ook even stoeien met het nieuwe apparaat. Ondanks een kritische starthouding bleek na afloop dat felicitaties aan het iRex-team op hun plaats waren. Het nieuwe apparaat is namelijk naar onze mening een grote stap vooruit ten opzichte van de bestaande iRex ereaders. De bestaande iRex ereaders onderscheiden zich al in positieve zin door hun schermgrootte en geavanceerde functionaliteiten, maar ze kennen ook een paar vervelende zwakke punten. In de DR800SG zijn die uitstekend weggewerkt:

– de batterijduur is zeer sterk verbeterd en benadert nu die van de eenvoudige eInk ereaders (duizenden pagina-omslagen);
– de opstarttijd is teruggebracht van voorheen bijna een minuut naar nu nog slechts een paar seconden.

Het grote leescomfort is gebleven (ondanks het touchscreen weinig reflectie en groot contrast), de bediening is eenvoudig en gemakkelijk, de paginaverversingssnelheid is groot en er is nu een prachtige en zeer praktische cover. De aantekenfuncties zijn minder maar die worden in de loop van de tijd uitgebreid, zo werd ons verteld. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de grootte van het scherm (8,1 inch): het biedt ook bij keuze voor een groter lettertype een aardige teksthoeveelheid en het apparaat is nog steeds handzaam te noemen, mede dankzij de geringe breedte van het frame rond het scherm.
En dan hebben we uiteraard nog de 3G-functie: heerlijk moet het zijn om waar je ook bent en wanneer je ook maar wilt, zonder dat de 3G-connectiviteit je direct iets kost, nieuwe ebooks of epapers binnen te halen en die na slechts een paar seconden downloadtijd rechtstreeks op je ereader te kunnen lezen.

De prijs van het apparaat in de VS bedraagt 399 dollar zonder cover, en 449 dollar met cover. Dat is op dit moment relatief weinig geld voor zo’n fraaie ereader met 3G.

Dit alles roept natuurlijk de volgende vraag op:

Wanneer hier in Nederland en België?
Die vraag hebben we uiteraard gesteld, maar helaas: er is nog geen concreet antwoord mogelijk. Een succesvolle lancering van een 3G ereader vergt goede samenwerkingsverbanden met partners op de markt hier en daar wordt wel hard aan gewerkt maar er is nog geen duidelijkheid te geven. Wij kijken in ieder geval wel alvast naarstig uit naar de marktintroductie hier!

Nog wat meer mooie vooruitzichten
De persconferentie in de VS bracht nog twee boeiende zaken aan het licht:

1. in het 2e kwartaal van 2010 mag er een met de vinger bedienbare touchscreen van iRex worden verwacht die geen concessies doet aan het leescomfort, dus geen hinderlijke reflectie en een onveranderd mooi contrast (dit in tegenstelling tot de schermen van de huidige met de vinger bedienbare touchscreens, zoals die van de Sony PRS-600);
2. begin 2011 zou iRex een kwalitatief goed kleurenscherm op de markt moeten kunnen brengen.

Al met al een bijeenkomst met nieuws om vrolijk van te worden, vinden wij toch. Maar wat vind jij?

Vorig artikelStudon verwijdert Mobipocket
Volgend artikelNederlandse overheid investeert in ontwikkeling ereader displays

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in