De deadline voor uitschrijving door auteurs en uitgevers voor het Google Books Settlement (GBS) is geweest en ook de deadline voor belanghebbende partijen om zich voor of tegen de deal uit te spreken is verstreken. Het Department of Justice (DoJ) heeft al aangegeven dat ze vinden dat de deal afgekeurd moet worden.
Google gaat ondertussen rustig verder met het verspreiden van zijn meer dan 1 miljoen gratis ePub ebooks. Verschillende ereaderfabrikanten, zoals Sony en Cool-er, en ebookwinkels als Barnes & Noble, maken dankbaar gebruik van het aanbod. En Google gaat verder: ze willen hun ebooks nu ook beschikbaar maken op papier via het Print on Demand systeem van de Espressomachine. Dit geldt alleen voor de ebooks in het publiek domein. Bovendien kochten ze vorige week ReCAPTCHA, om hun scankwaliteiten te verbeteren.
De Department of Justice vindt dat Google de deal dient te herschrijven: het is niet houdbaar in de huidige vorm. Er werd gesuggereerd dat de partijen zich best wel flexibel wilden opstellen op een aantal punten. Het DoJ vindt dat de rechter het akkoord moet afkeuren en dat het hof de partijen moet stimuleren om de onderhandelingen opnieuw in te gaan.
Wat is nu het probleem?
Voor het inscannen van alle boeken met copyright heeft Google aangeboden om eenmalig 125 miljoen dollar te betalen. Boeken die zich in het publieke domein bevinden, d.w.z. de auteur is meer dan zeventig jaar dood, kunnen kosteloos worden ingescand. Maar er zijn boeken waar nog wel copyright op zit, maar waarvan de auteursrechthebbende (de schrijver of de uitgever of de erven daarvan) niet meer gevonden kan worden. Dit zijn de zogenaamde “wezen”. Zij kunnen niet aangeven of ze wel of niet willen meedoen in het akkoord tussen Google en het Amerikaanse Auteursgilde. Duiken ze vroeg of laat toch op en willen ze niet meedoen, dan kan Google een schadeclaim aan zijn broek krijgen die flink in de papieren kan lopen. Als deze deal goedgekeurd wordt, dan kunnen de auteurs van de wezen of hun erven geen aanspraak meer maken op schending van auteursrecht omdat deze deal dat afkoopt.
Europa
Wat hebben wij hier nu mee te maken? Deze deal geldt ook voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. Google scant alle boeken in de wereld in en wil die gaan verkopen. Daarvoor wordt netjes 63% afgedragen aan de auteursrechthebbende.
Het probleem is dat Google al werken heeft ingescand in plaats van eerst netjes toestemming te vragen. Dit is in sommige Europese landen, waaronder Duitsland, strafbaar als schending van auteursrecht. Deze landen hebben dan ook aangedrongen op Europees onderzoek. Google heeft toezeggingen gedaan richting Europa, zoals twee Europese vertegenwoordigers bij het bestuur dat het akkoord ten uitvoer moet brengen. Daarmee probeert Google Europa gunstig te stemmen ten opzichte van de deal. Google heeft bovendien aangegeven dat ze geen Europese boeken meer zullen inscannen, tenzij de uitgever aangeeft dat ze dat wel willen. Het opt-in systeem geldt nu, in plaats van opt-out.
Frankrijk
Frankrijk is zijn eigen rechtszaak tegen Google begonnen. De Franse Uitgevers Associatie en de Sociƫteit van Auteurs zijn naar de rechter gestapt om het digitaliseren van boeken. Drie jaar geleden was de klacht al ingediend. De klacht betrof het feit dat Google zonder voorafgaande instemming van de auteurs boeken heeft ingescand. Herve de la Martiniere van uitgeverij Seuil zegt dat het onacceptabel en arrogant is dat iemand zomaar jouw boeken digitaliseert, zonder te vragen. Hij schat in dat ongeveer 3000 tot 4000 boeken uit zijn fonds zijn gescand zonder zijn toestemming.
Voorstanders vs tegenstanders
Verschillende bedrijven en instanties hebben zich uitgesproken over de digitalisatie door Google. De tegenstanders hebben zich aaneengesloten in de Open Book Alliance. Hieronder zijn bijvoorbeeld Amazon, Yahoo en Microsoft, maar ook verschillende organisaties die zich inzetten voor visueel gehandicapten.
Onder de voorstanders bevindt zich Sony. Dit bedrijf maakt gebruik van de 1 miljoen ebooks die gelezen kunnen worden op de verschillende ereaders die het bedrijf verkoopt.
(Via: CNET.)