Duitse ‘wetenschappelijke studie’ over digitaal lezen is slechts PR-stunt

0

In de aanloop naar de afgelopen Frankfurter Buchmesse berichtten de Duitse media over een studie rond digitaal lezen, waaruit bleek dat lezen op een tablet sneller en beter gaat dan lezen op papier. Een reporter van de Frankfurter Allgemeine Zeitung achterhaalde echter dat deze zogeheten ‘wetenschappelijke studie’ niet meer was dan een PR-gag.

Het was professor Stephan Füssel – chef van het Instituut voor Boekwetenschap uit Mainz – die kwam aanzetten met de ‘wetenschappelijke bevinding’ dat lezen vanaf een tablet sneller gaat dan lezen op papier – volgens deze studie duurt het lezen van een tekst op papier bij senioren vier seconden langer dan op een tablet -, en dat de digitale lezer zijn lectuur bovendien beter assimileert.

De Duitse pers nam de resultaten van Füssels studie blindelings over, terwijl deze amper wetenschappelijke waarde had. De leesvaardigheid van jongeren en senioren op papier en op een tabletscherm werd slechts één keer getest, en er zijn amper tien senioren beproefd.

En er is meer. Een reporter van de Frankfurter Allgemeine Zeitung trachtte de originele publicatie van de studie te bemachtigen, maar die bleek niet te bestaan. De resultaten zouden pas in de tweede helft van 2012 gepubliceerd worden, want het onderzoek was nog niet eens afgerond. Ook bij de auteurs van de studie kon de reporter geen bijkomende gegevens losweken.

Conclusie: de zogeheten ‘wetenschappelijke studie’ van Stephan Füssel was niet meer dan een PR-stunt, die uitgerekend op de Buchmesse gelanceerd werd. Ondertussen is ook bekend dat de studie mee gefinancierd werd door de Vereniging van de Duitse Boekhandel, die niet toevallig euforisch reageerde toen de resultaten van de studie bekend gemaakt werden.

(Via: Knack)

Vorig artikelVolop aandacht voor digitaal lezen op komende Nationale uitgeefdag
Volgend artikelDankzij hack nu ook Android-apps op Sony ereader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in