iPad Mini ideaal te gebruiken als ereader?

2

Apple presenteerde gisteren na maandenlange geruchten eindelijk dan de iPad Mini. Met een scherm van 7,9 inch een stuk kleiner dan de originele iPad. Maakt het kleine formaat de Mini tot een volwaardige ereader voor het lezen van je favoriete boeken en tijdschriften?

Op de iPad Mini kun je al de apps gebruiken die ook op de grotere versie beschikbaar zijn. Daardoor heb je bijvoorbeeld toegang tot iBooks, waarin je via de iBookstore een groot aantal Nederlandstalige ebooks kunt lezen. Juist die app is tegelijk met de komst van de Mini uitgerust met nieuwe functies. Een daarvan is een scrollfunctie, waardoor je horizontaal kunt lezen en niet meer hoeft te bladeren door een boek. Een functie die het lezen vanaf een kleiner scherm waarschijnlijk iets comfortabeler maakt.

Ook apps als Flipboard, Kindle, Kobo en Google Currents komen goed tot hun recht op het scherm van de kleine iPad. Op het gebied van content heeft Apple nog altijd het grootste aanbod, je hebt met de iPad Mini toegang tot een eindeloze hoeveelheid ebooks, emagazines en epapers in verschillende talen.

Wat het scherm zelf betreft is de Mini niet de beste keus als het op puur lezen aankomt. Het is uiteraard geen prettig leesbaar eInkscherm, zoals de gangbare ereaders van Amazon, Sony en Kobo. Eveneens valt de resolutie (1024 x 768) wat tegen in vergelijking met het Retinascherm van de nieuwste grote iPad, de iPhone 5 en de iPod Touch. Hierdoor komen letters niet zo scherp over als op die laatstgenoemde apparaten. Ook in vergelijking met de Nexus 7 of de Kindle Fire is de pixeldichtheid een kleine tegenvaller (een ppi van 163 voor de Mini tegen 216 voor de Nexus 7).

Een voordeel ten opzichte van concurrerende 7-inch tablets als de Google Nexus of de Kindle Fire is wel het schermformaat. Die van de iPad heeft met 7,9 inch tegen 7 inch een wat groter schermoppervlak, en is ook nog eens in een verhouding van 4:3, waar de concurrenten een breedbeeldverhouding hebben. Dat laatste is wat minder prettig voor het lezen van ebooks in portretstand, omdat je dan een minder brede bladspiegel hebt.

De conclusie is dus dat de iPad Mini in vergelijking met andere kleinformaat tablets enkele voordelen heeft, maar met 329 euro wel wat duurder is en een lagere schermresolutie biedt. Vooral voor het lezen van fullcolor tijdschriften, kranten en interactieve content is de Mini prima te gebruiken, mede dankzij het grote aanbod van Apple. Wie puur en alleen ebooks wil lezen kan echter nog steeds beter voor een ereader met eInkscherm kiezen, al was het alleen maar vanwege de veel lagere prijs en het leescomfort.

Vorig artikeliBooks 3 laat je scrollen door ebooks
Volgend artikelNog geen één iBook gedownload per iOS device

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in