Er komt geen vaste ebookprijs

0

De vaste boekenprijs gaat niet gelden voor ebooks. Dat heeft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens Halbe ontbreekt het cultureel belang voor de invoering van een vaste ebookprijs en zal het de innovatie op de boekenmarkt schaden.

In opdracht van Zijlstra hebben SEO Economisch Onderzoek (SEO) en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) onderzoek gedaan naar de juridische en economische gevolgen van een vaste boekenprijs voor ebooks. Onderzocht is of een vaste prijs handhaafbaar en uitvoerbaar is en bij kan dragen aan de instandhouding van een breed boekenaanbod. Voor het fysieke boek geldt wettelijk een vaste prijs om prijzen van boeken in Nederland te controleren. De Wet op de Vaste Boekenprijs dient concurrentie te voorkomen en beschermt aanbieders van boeken.

Op grond van het rapport heeft Halbe besloten om geen vaste prijs voor het ebook in te voeren. Halbe schrijft in de kamerbrief dat het aantal boekhandels in de nabije toekomst af zal nemen en dat dit negatieve gevolgen zal hebben voor de brede beschikbaarheid van het fysieke boek. Maar volgens hem kan de vaste prijs voor ebooks deze ontwikkeling niet keren. “Ook met een vaste prijs zal de boekhandel niet voldoende weerwerk kunnen bieden aan de marktmacht van grote nationale en internationale aanbieders.” Bovendien noemt Halbe als een belangrijk nadeel van de vaste ebookprijs dat het de ontwikkeling van het ebook zal vertragen en dus de innovatie op de boekenmarkt belemmert.

“Mijn conclusie is dat, nog los van de juridische obstakels, prijsregulering van het e-boek niet wenselijk is, omdat een cultureel belang ontbreekt en de innovatie op de boekenmarkt er door zou worden geschaad”, aldus Halbe Zijlstra.

(Via: Kamerbrief onderzoek vaste prijs e-boek)

Vorig artikelSony Reader in prijs verhoogd en moeilijk leverbaar
Volgend artikelApp Book combineert fysiek boek met app

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in