Vandaag is bekend geworden dat de onderhandelingen over de voorwaarden voor uitgave van ebooks zijn afgerond. In deze voorwaarden worden de rechten van schrijvers met betrekking tot de uitgave van hun ebooks vastgelegd. Dit kan wellicht van invloed zijn op het succes van het initiatief van schrijver Leon de Winter.
Het ontstaan van deze nieuwe voorwaarden laat zien dat ook uitgevers de opkomst van het ebook niet langer negeren. In het huidige Modelcontract, waarin de rechten van schrijvers en vertalers zijn vastgelegd, werd onvoldoende aandacht besteed aan het ebook. De nieuwe voorwaarden worden voorlopig als een addendum toegevoegd aan het Modelcontract en gelden een jaar.
De precieze inhoud van de voorwaarden is nog niet bekend. Hiervoor moeten het NUV (Nederlands Uitgeversverbond) en de stichting LIRA eerst overeenstemming bereiken over de aan LIRA overgedragen rechten op ebooks. Veel schrijvers hebben namelijk bij LIRA, de auteursrechtorganisatie voor schrijvers en vertalers, al een contract getekend waarin ook de elektronische rechten van hun werk geregeld worden.
Het VvL adviseert schrijvers om, totdat de nieuwe voorwaarden rond zijn, zelf afspraken te maken met hun uitgeverij. Die afspraken zouden dan onder andere moeten gaan over het betalen voor de toestemming om ebooks uit te geven, de plannen die de uitgeverij heeft met het ebook en de toegepaste beveiliging.
De besluitvorming rondom de rechten voor het uitgeven van ebooks en het advies van het VvL kunnen van invloed zijn op het recente initiatief van Leon de Winter. Het schrijversplatform C-Shed biedt volgens hem schrijvers de mogelijkheid om “baas in eigen huis” te worden. Het zelf uitgeven van ebooks via zijn platform zou “oneindig veel lucratiever en veiliger” zijn dan in het verleden het geval was.
Leon de Winter geeft tevens aan dat hij zijn platform over enkele weken al wil openen. Hiervoor heeft hij in een anoniem geadresseerde mailing al diverse schrijvers benaderd om deel te nemen aan C-Shed. Onder andere Linda Polman (auteur van ‘De Crisiscaravaan’) en Arend Jan Boekestijn (‘De prijs van een slecht geweten’) hebben meer inhoudelijke informatie over het initiatief van De Winter tot hun beschikking, blijkt uit tweets van Polman.
Een jurist gaat voor Leon de Winter uitzoeken hoe de rechten op ebooks momenteel geregeld zijn en hoe de oude contracten hieromtrent in elkaar zitten. Tot die tijd roept hij schrijvers op nog niets te ondertekenen met betrekking tot de rechten voor het uitgeven van ebooks.
(via Boekblad)