‘Toekomst boekhandel is digitaal’

0

Scheidend directeur van Bruna BV Hans Gelauff ziet een grote toekomst voor digitale boeken. “Digitaal gaat niet over,” zo zei hij vanmorgen in een radio-interview met BNR Nieuwsradio.

Op dit moment doen de Bruna boekwinkels nog weinig met ereaders en digitale boeken. Wel kunnen er via de website ebooks en ereaders gekocht worden. Gelauff denkt dat de boekwinkels er binnen tien jaar anders uit zullen zien. Ereaders liggen dan volop in de schappen. Voordat het zover is, moeten er snel stappen ondernomen om te komen tot standaardisatie. “Je moet niet wachten op Amazon en Google maar we moeten snel gaan samenwerken in Nederland.” Daarbij ziet hij een grote rol weggelegd voor de Koninklijke Boekverkopersbond.

Gelauff vindt dat er een behoorlijke bedreiging uitgaat van de grote buitenlandse partijen. “Nietsdoen is geen optie. Als je niet goed genoeg reageert, wordt je uit de markt gedrukt.” Hij ziet met name in dat het wel eens erg snel kan gaan. Dat de ereader op dit moment in Nederland nog niet heel populair is, betekent volgens hem niet dat we dus maar rustig moeten afwachten tot dat wel het geval zal zijn. Veranderingen volgen elkaar de laatste tijd alleen maar sneller op.

Hans Gelauff ging in 2003 bij Bruna aan het werk als algemeen directeur. Zijn belangrijkste wapenfeit is de overgang naar een franchisemodel. Sinds zijn aantreden is een groot aantal winkels verkocht aan zelfstandige ondernemers. Gelauff, die met pensioen gaat, wordt opgevolgd door Peter Brouwer.

Zouden er binnen tien jaar inderdaad volop ereaders in de schappen liggen? Veel mensen lijken het fijn te vinden om eerst een ereader in handen te hebben alvorens hem te kopen. Maar zijn boekenwinkels daarvoor de aangewezen plaats, of zou je voor een ereader eerder naar een elektronicazaak gaan?

Je kunt het interview beluisteren op de site van BNR (het werd iets na 10 uur uitgezonden).

Vorig artikelOnderzoek: iPad even gewild als Kindle
Volgend artikelLiquavista lanceert ontwikkelpakketten
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in