De Europese Commissie heeft gisteren een wet voorgesteld die het mogelijk moet maken om miljoenen boeken, artikelen, films en audio te digitaliseren waarvan nog onbekend is bij wie het auteursrecht ligt. Instanties die deze werken willen digitaliseren mogen dat nu gaan doen als uit ‘gedegen’ onderzoek blijkt dat de auteursrechthouder niet achterhaald kan worden.
Tot nu toe mochten boeken die technisch gezien nog onder copyright vallen maar waarvan de rechthebbenden niet getraceerd kunnen worden – ook bekend onder de term verweesde werken – niet gedigitaliseerd worden door Google en anderen.
Volgens de Commissie gaat het om grote aantallen, zo maken de verweesde werken bijvoorbeeld 40 procent uit van de collectie van de British Library. De nieuwe wet maakt het mogelijk dit soort boeken te digitaliseren na een ‘gedegen’ zoektocht naar de houder van het auteursrecht. Brussel roept belanghebbenden op om databases te ontwikkelen waarmee deze zoektocht gestroomlijnd kan worden.
Wanneer er na zo’n zoektocht nog geen rechthebbende gevonden is, wordt een boek officieel gekwalificeerd als verweesd werk, een term die Europabreed geldt. Vervolgens mogen instanties als Google, de Europese online bibliotheek Europeana, of individuele archieven en bibliotheken het werk digitaal beschikbaar maken.
Onder de nieuwe regels moet het voor rechthebbenden eveneens makkelijker worden om een eerder als verweesd werk aangemerkte titel te claimen.
(Via: EUObserver.)