Google wast handen in onschuld

0

Google voelt de hete adem van de antitrust autoriteiten duidelijk in de nek. De zoekmachinegigant probeert zijn onschuld aan te tonen door te wijzen op het eigen privacybeleid. Groot pijnpunt: Google Books.

Uitgevers, journalisten en politici moeten worden overtuigd van de zuiverheid van de bedoelingen van Google. De pijnpunten zijn echter groot: de rol van directeur Eric Schmidt in het Apple bestuur, veronderstelde afspraken over personeelsbeleid en de Google Book Search Deal die op handen is.

Google betoogt onderdeel te zijn van het internetecosysteem. Als mensen niet via Google willen zoeken, dan kunnen ze makkelijk ergens anders heen. “Wij zijn geen bedreiging”, aldus Google tijdens een speciaal belegde persconferentie.

Jeff Bezos van Amazon ziet dat anders, in ieder geval met betrekking tot Google Books. Volgens Bezos zou Google Books een monopolie krijgen op fysiek niet verkrijgbare boeken als Google deze digitaal mag gaan verkopen. Bezos is voornamelijk ongelukkig met het feit dat deze boeken straks wel bij Google verkrijgbaar zijn en niet bij Amazon. Bezos liet weten dat hij tegen de deal in beroep zal gaan.

Dominantie is echter niet te ontkennen: het marktaandeel van de Google’s zoekmachine ligt op 64% wereldwijd en op de advertentiemarkt heeft Google ook het grootste deel van de taartpunt, namelijk zo’n 30%. In de totale advertentiemarkt (dus ook offline) heeft het bedrijf slechts 3% van het marktaandeel. Antitrust autoriteiten zullen vooral hun aandacht vestigen op de online zoekadvertenties. Daar heeft het bedrijf 70% van de markt in bezet.

Google blijft wijzen op zijn principes en filosofieën, maar met een beroep op hun goede hart alleen zal een beetje marktwaakhond niet overtuigd worden.

(Via: ZDNet.)

Vorig artikelEreaders voor Hardenbergse gemeenteraad
Volgend artikel‘Maakt het ebook uitgevers kansloos?’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in