Betere Lithium Ion batterij op komst

0

De huidige generatie Lithium Ion batterijen in netbooks, smartphones en ereaders wordt heel erg warm en kunnen ontploffen. Dat is niet zo’n fijn idee. Door een gram van een bepaalde substantie toe te voegen aan de batterij, kan de temperatuur laag gehouden worden en is de batterij minder geneigd om te ontploffen.

Aan de huidige batterijen wordt een hoeveelheid aan maatregelen toegevoegd zodat de apparaten uitschakelen als de temperatuur te hoog wordt. Dit verhoogt de kosten van het apparaat. Dat dit niet altijd werkt, zie je aan de verhalen van ontplofte iPods, iPhones en andere apparaten die te heet zijn geworden.

Onderzoekers zeggen nu dat als er een bepaalde speciaal daarvoor ontwikkelde molecuul wordt toegevoegd aan de elektrolyten van de batterij, dat de kosten omlaag kunnen en het ontploffingsgevaar verminderd wordt. De molecuul zorgt ervoor dat het voltage in de batterij niet te hoog wordt.

De molecuul is gebaseerd op fluor (F) en Boor (B). Als het apparaat te warm begint te worden, pikt deze molecuul de extra elektrons op. Volgens de onderzoekers kan hun molecuul wel 500 cycli aan, terwijl de meeste moleculen die nu gebruikt worden slechts een opwarmingscyclus aankunnen.

Op dit moment kost een kilo van dit spul $1000,-. Maar er is een bedrijf, genaamd Enerdel dat de technologie least en de productie gaat opschalen. Daarmee kunnen de kosten aanzienlijk naar beneden en zal de prijs kunnen zakken tot $100,- per kilo. In een batterij is maar 2 tot 3 procent van het gewicht van de elektrolyten nodig om de molecuul werkzaam te kunnen laten zijn. Dat komt neer op ongeveer één gram. Het is ook heel makkelijk om de molecuul toe te voegen: hij wordt tegelijk met de elektrolyten als laatste in de batterijhuls gegoten.

Dit zou al gauw zo’n $100,- tot $200,- per batterij kunnen schelen, waarmee de kosten van de apparaten die zo’n Lithium Ion batterij hebben met hetzelfde bedrag naar beneden kunnen, aldus de onderzoeker. Of je ereader een lithium ion batterij kun je bekijken op de Readers pagina bij de specificaties van je ereader. Er staat dan dat het apparaat over een Li-Ion batterij beschikt.

(Via: Scientific American.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in